Een stage in het buitenland, wat levert het op?
Alle stagebedrijven waar wij mee werken in Kuala Lumpur geven een stagevergoeding. Dit is een bedrag van ongeveer €100 tot €200 per maand. Dat is geen vetpot, maar vergeet niet dat het inkomen en de kosten van het levensonderhoud in Maleisië ook een stuk lager liggen. Zou je stage gaan lopen in de UK of Australië, dan zal je ongetwijfeld een hogere stagevergoeding krijgen. Maar de kosten van een kamer en bijvoorbeeld boodschappen, het openbaar vervoer en uitstapjes liggen dan ook veel hoger. In verhouding zal het op hetzelfde neer komen.
Zijn er nog andere vergoedingen die ik kan ontvangen?
Dat is vaak wel mogelijk.
Heb je een OV-kaart (studentenreisproduct) van DUO? Dan kan je die tijdens je stage in het buitenland omzetten naar een OV-vergoeding. In plaats van het reisproduct ontvang je dan maandelijks een vergoeding. Vraag deze voor vertrek naar het buitenland aan en vergeet het reisproduct na terugkomst niet weer te activeren voordat je gebruik gaat maken van het OV. Meer info vind je op de website van DUO.
Er zijn ook ontzettend veel beurzen waar je wellicht voor in aanmerking komt. De beurzen zijn vaak verbonden aan een bepaalde Hogeschool. Op de website van WilWeg vind je een handig overzicht. Zo is er bijvoorbeeld de Exporer Beurs voor studenten van Hogeschool Rotterdam en de Holland Scholarship voor studenten van o.a. Windesheim en Fontys.
Is een stage in het buitenland het geld waard?
Een stage in het buitenland zal je geen geld opleveren, het kost vrijwel altijd meer geld dan dat je ervoor terug krijgt. Maar dat moet ook niet de motivatie zijn. Wanneer je kiest voor een stage in het buitenland, dan kies je voor het vergroten van je comfort zone. Een verrijking van je ontwikkeling, een boost voor je carrière en een ervaring voor het leven. Bekijk een stage niet als een mogelijkheid om geld te verdienen, maar zie het als een investering in jezelf en in je toekomst. Want dat is het zeker!
Wanneer je een stap buiten je comfort zone zet, betekent het dat je je comfort zone vergroot. De ruimte waarin jij je comfortabel voelt, is een stukje groter geworden. En zo kun je in de toekomst weer een stapje verder zetten, weer iets verder uit die comfort zone. Misschien wil je na je studie wel in het buitenland aan de slag gaan. Heb je geen angst meer om nog eens in het diepe te springen, want je hebt het al een keer gedaan. Dus waarom niet nog een keer.
Deze ervaring is voor het leven. Dat geldt vaak ook voor de vriendschappen die ontstaan tijdens een stage in het buitenland. Je zit immers allemaal in hetzelfde schuitje en dat zorgt al direct voor verbinding.

“Ik was wat sceptisch over het benaderen van een stagebureau, omdat ik liever zelf solliciteerde. Nu ik hier zit, zie ik pas in dat ik het zonder het bureau minder naar m’n zin zou hebben. Vooral vanwege de kwaliteit van de stage en het contact met andere Nederlandse studenten. Verder zie ik het als een investering in jezelf en een ervaring voor het leven.”
Student Business Administration | Erasmus University Rotterdam
Meld Je Aan
Laat je gegevens hier achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op om je te informeren over de beschikbare stageplekken en de verdere stappen van het proces. Aanmelden is geheel vrijblijvend!
Let op: onze mails belanden vaak in de map Ongewenst.