StageinAzië.nl

Stage in Maleisië

Over Maleisië

Maleisië ligt in Zuidoost-Azië en bestaat uit twee delen, het Maleis schiereiland en Borneo. Het schiereiland grenst in het noorden aan Thailand en in het zuiden aan Singapore. Dit deel van Maleisië is het meest ontwikkeld en hier is ook de hoofdstad Kuala Lumpur te vinden. Maleisië heeft ongeveer 30 miljoen inwoners, waarvan zo’n 2 miljoen in Kuala Lumpur woont. Er leven drie grote bevolkingsgroepen in het land, namelijk de Maleisiërs, de Chinezen en de Indiërs. Deze groepen hebben elk hun eigen geloof en cultuur. Ruim de helft van de inwoners is islamitisch, daarnaast zijn er veel boeddhisten, christenen en hindoes. De officiële taal in Maleisië is Bahasa Melayu, maar door de Engelse invloeden spreekt bijna iedereen goed Engels.

Stage lopen in Maleisië

Maleisië is een zeer geschikt land om stage te lopen, omdat er in het bedrijfsleven goed Engels wordt gesproken. Er is dus geen sprake van een taalbarrière. Hoewel iedereen waarschijnlijk even zal moeten wennen aan de culturele verschillen, is het land wel zodanig ontwikkeld dat je als buitenlander niet bang hoeft te zijn voor een enorme cultuurshock. Het bedrijfsleven ontwikkelt zich razendsnel en het is een prachtige kans om onderdeel uit te maken van deze ontwikkeling.

 

Top Redenen om naar Maleisië te gaan

Maleisië
Twente Universiteit

Onze Partnerbedrijven

Wij werken samen met uiteenlopende bedrijven in Maleisië: van (online) magazines tot aan theaters en van marketingbureaus tot aan e-commerce bedrijven. Kortom: vele mogelijkheden via ons. De meeste bedrijven waarmee we werken vallen in het midden- en kleinbedrijf (10-200 werknemers) en geven een maandelijkse stagevergoeding.

Om studenten en bedrijven met elkaar te matchen kijken we naar beide profielen. Weet je nog niet precies welke kant je op wil? Dan bekijken we samen naar jouw persoonlijke interesses en eerdere ervaringen. Soms is het ook mogelijk om binnen een bedrijf mee te lopen op meerdere afdelingen.

We vinden het belangrijk dat je stage loopt bij een bedrijf waar je feeling mee hebt. Doordat we veel bedrijven persoonlijk kennen, kunnen we goed inschatten waar jij je op je plek zal voelen.

 

Mogelijk Stagefuncties

“Er is hier altijd wel wat te doen. Ik had het geluk dat ik Chinees Nieuwjaar mocht meemaken, dat was heel gaaf om te zien. Samen met mijn huisgenootjes ben ik naar de dichtstbijzijnde tempel gegaan om daar het vuurwerk te bekijken samen met alle locals!”

 

Laura

Student International Business & Languages | Hogeschool Windesheim

Nieuwe Culturen Ontdekken

Waarom zou je in het buitenland stage willen lopen? De reden die het vaakst genoemd wordt, is het ontdekken van nieuwe culturen. En Maleisië is met de vele aanwezige bevolkingsgroepen een interessante plek om nieuwe culturen te leren kennen. Een belangrijk onderdeel van de cultuur hier is eten. Waar we in Nederland een boterham meenemen naar het werk, krijg je in Maleisië elke dag een uur lunchpauze waarin je gezellig met je collega’s een warme maaltijd gaat eten. Een heerlijke onderbreking van de werkdag.

Maar andere culturen leren kennen kan soms ook lastig zijn. Vanwege de verschillende bevolkingsgroepen in Maleisië, is de werkcultuur per bedrijf verschillend. Voor alle bedrijven geldt dat vooral de communicatie anders gaat dan we in Nederland gewend zijn. Wij Nederlanders staan erom bekend dat we erg direct zijn en we komen voor onszelf op. In Maleisië zal je moeten wennen aan een andere manier van communiceren. Het kan bijvoorbeeld wel eens voorkomen dat je langer door moet werken op je stage zonder dat het duidelijk besproken is, ook dat is een stukje cultuur. Daarnaast word je als nieuwe stagiair al snel ‘losgelaten’ en moet je zelf aan de bel trekken als dingen onduidelijk zijn.

Heb je meer begeleiding nodig of wil je meer uitdaging in je werk, plan dan zelf een afspraak in met je stagebegeleider om dit te overleggen en geef tijdens het gesprek duidelijk aan welke veranderingen jij zou willen zien met betrekking tot je stage. Er zullen ongetwijfeld meer dingen zijn waar je tegen aanloopt tijdens je ‘werkende leven’ in Maleisië. De Nederlandse directheid moet je dan even loslaten en je moet op zoek gaan naar een juiste manier om dit aan te geven bij je collega’s of leidinggevenden. Ook dat hoort bij het leren kennen van nieuwe culturen en dat maakt een buitenlandse stage juist zo’n enorm leerproces!

 

Reizen

Stage lopen in Maleisië is tegelijkertijd de ultieme kans om Azië te ontdekken! Studenten gaan regelmatig met elkaar om en plannen reizen met elkaar. Mocht je individueler zijn, dan kan dat natuurlijk ook! Alleen al in Maleisië is er zoveel te ontdekken; van de prachtige stranden van Perhentian & Tioman Island tot aan het authentieke Georgetown op Penang. Tijdens je stage kan je gemakkelijk een weekendje plannen naar mooie plaatsen in Maleisië of zelfs naar andere landen in Azië. Veel studenten maken weekendtrips naar Singapore, Thailand of Indonesië. Een retourtje met Air Asia of FireFly kost soms maar €25 per persoon! Ook het reizen met bussen is in Maleisië goed geregeld en zeer comfortabel.

 

Wonen in Kuala Lumpur

Woon je nu bij je ouders of in een kleine studentenkamer? In Maleisië gaat er een wereld voor je open wat betreft wonen. In vergelijking met Nederland is Maleisië vrij goedkoop. Per maand betaal je €200 tot €400 voor woonruimte. Voor dit geld woon je in een mooi appartementencomplex met luxe faciliteiten zoals een fitnessruimte, een sauna en een zwembad.

Samen met andere studenten huur je een compleet appartement met twee tot vier slaapkamers. Als jouw stage aangemeld is op school, ontvang je van ons de contactgegevens van verschillende verhuurders in Kuala Lumpur. Er is veel woonruimte beschikbaar en het is altijd mogelijk om last minute nog iets te regelen.

 

Kostenplaatje

Wat je per maand kwijt bent in Maleisië, is helemaal afhankelijk van jouw leefstijl. Over het algemeen is alles in Maleisië goedkoper dan in Nederland. Behalve uitgaan, want alcohol kost ongeveer hetzelfde als in Nederland. Boodschappen doen is niet duur, maar wel duurder dan uit eten gaan. De meeste studenten eten dan ook elke dag buiten de deur. Zie hieronder wat prijzen om een indruk te krijgen:

 
  • Huur: tussen de €200 en €400 per maand per kamer in een gemeubileerd appartement.
  • Mobiel internet 1GB: ca. €8 per maand.
  • Warme maaltijd in een food court: vanaf ca. €1,50.
  • Warme maaltijd in een restaurant: vanaf ca. €4.
  • Rit met de metro: max. €2