StageinAzië.nl

Investering

Sander: Investering in jezelf & Ervaring voor het leven!

Sander (21) studeert Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en vertelt over zijn ervaring als stagiair in Kuala Lumpur, Maleisië:

“Toen ik vorig jaar een keuze moest maken hoe ik het eerste halfjaar van m’n derde studiejaar in moest delen, wist ik dat ik graag een stage in het buitenland wilde gaan volgen. Ik wilde namelijk graag werkervaring opbouwen in een internationale omgeving. Van mijn universiteit moest ik minimaal tien weken stage lopen en een keuzevak volgen. In plaats daarvan heb ik ervoor gekozen om drie maanden stage te lopen, drie weken te reizen en het keuzevak later dit jaar te volgen. Naast een stage in het buitenland had ik de mogelijkheid om op exchange te gaan, een binnenlandse stage te volgen of minor vakken te volgen. De keuze voor een buitenlandse stage was voor mij niet moeilijk, maar de mate van buiten-de-comfortzone-stappen wel.

Wilde ik bijvoorbeeld een stage op de Nederlandse Antillen met de Nederlandse cultuur in een andere omgeving of toch meer een internationale cultuur in een andere omgeving, waarbij ik m’n Engels zou kunnen verbeteren? Het laatste leek me uiteindelijk beter. Iedereen op de werkvloer van Kuala Lumpur spreekt namelijk Engels en het begint zelfs het Malay langzaam in te halen. Er wordt op kantoor zelden Malay gesproken en alle meetings en gesprekken zijn in het Engels.

Een Investering in Jezelf

Om eerlijk te zijn heb ik nog lang geprobeerd om bij een goed bedrijf op de Nederlandse Antillen stage te lopen, omdat ik daar iemand van kende. Uiteindelijk is dat gelukkig niet doorgegaan en ben ik naar Kuala Lumpur gegaan via Stage in Azië. Een bureau dat je volledig begeleidt bij het vinden van je stage door je in contact te brengen met een bedrijf (je moet dus wel door de sollicitatie komen), je huisvesting te regelen en je te adviseren om vliegtickets en andere zaken over het leven in Maleisië. Ook ik was wat sceptisch over het benaderen van een stagebureau, omdat ik liever zelf solliciteerde en de vergoeding aan het begin vrij hoog vond. Nu ik hier zit, zie ik pas in dat ik het zonder het bureau minder naar m’n zin zou hebben. Vooral vanwege de kwaliteit van de stage en het contact met andere Nederlandse studenten. Verder zie ik het als een investering in jezelf en een ervaring voor het leven.

Stage Operations

Het bureau zorgt namelijk voor een goed bedrijf, waarbij je niet zomaar als koffiestagiair wordt binnengehaald, maar ook echt wat mag doen. Ik doe zelf een stage Operations bij een online platform (via web en app) dat klanten koppelt aan dienstverleners zoals schoonmakers, personal trainers, verhuizers etc. De Aziatische versie van Werkspot (Klus, Klik, Klaar) en vergelijkbaar met Uber, maar dan voor services on demand in plaats van taxi’s on demand. Het heeft kantoren in Kuala Lumpur, Singapore en Bangkok en is in 1,5 jaar tijd van drie naar ruim 70 man personeel gegroeid.

Met mijn dagelijkse werkzaamheden zorg ik ervoor dat de dienstverleners een notificatie krijgen als er een aanvraag van een klant binnenkomt, dat de offertes die de dienstverleners hierop sturen goedgekeurd worden en dat de klant een melding krijgt als er voldoende offertes voor hem/haar binnen zijn. Hiernaast heb ik een aantal projecten binnen het bedrijf om het operationele proces te verbeteren voor het behalen van mijn studiepunten in Nederland.

Het voordeel van Kuala Lumpur is dat het aantal startups enorm aan het groeien is. Hierdoor hebben jonge bedrijven veel behoefte aan relatief goedkope kennis, waardoor ze bij jong personeel en stagiairs uitkomen. Dit zorgt voor een hele relaxte werksfeer, waarbij de interesses best wel overeenkomen. Zo is er iedere vrijdagmiddag ruimte voor gezelligheid en wil de vrijdagmiddag nog wel eens doorgetrokken worden tot vrijdagnacht. Ik heb het mede hierdoor ook niet heel moeilijk gevonden om aan te haken binnen mijn bedrijf.

stage operations

Contact met Medestudenten

Het wonen in Kuala Lumpur bevalt me verder prima. Door de smog is er overdag weinig zon, maar de temperatuur is altijd boven de 25 graden. Verder is het makkelijk om door de stad te reizen met gebruik van het openbaar vervoer en taxi’s (gemiddeld 2 euro voor een ritje naar het centrum). Het voordeel van het stagebureau is dat het veel andere Nederlanders naar Kuala Lumpur brengt, waardoor je makkelijk contact maakt met andere studenten. Iedereen heeft een appartement dat in dezelfde wijk ligt, waardoor iedereen in hetzelfde gebouw of er vlakbij woont. Je maakt dus makkelijk nieuwe vrienden om in het weekend leuke dingen mee te doen. Het nadeel aan Kuala Lumpur vind ik zelf dat het erg druk is en dat er soms lange files zijn als je ergens heen wilt. Zelf kom ik uit een dorp en dit was dus wel wennen.

Perhentian Islands, Singapore & Formule 1 GP met Max Verstappen!

Doordeweeks werk ik dagelijks van 9.30u tot 19.00u met een uur pauze tussendoor, waardoor er op werkdagen naast werken meestal weinig ondernomen wordt. In het weekend doe ik op vrijdagavond meestal een biertje met collega’s. Kuala Lumpur ligt vrij centraal in Maleisië, dus ideaal om te reizen. Na een kort nachtje pak ik dus op zaterdagochtend de bus of het vliegtuig naar andere mooie plekken. Deze plekken bezoek ik samen met vrienden die ik via het stagebureau heb ontmoet. Altijd erg gezellig en naar de weekenden kijk je dan ook wel uit na een lange werkweek. Op zondagavond is meestal de terugreis, waardoor er maandag gewoon weer gewerkt kan worden.

De hoogtepunten in de weekenden waren tot nu toe de stranden van de Perhentian eilanden, de Formule 1 GP met Max Verstappen en een bezoek aan Singapore. De komende weekenden staan Bangkok (voor werkbezoek, maar ook om te genieten) en Langkawi nog op de planning. Begin december zitten mijn drie maanden stage erop en begin ik met reizen. Rond Kerst ben ik weer thuis en word ik wakker met een heerlijk ontbijtje van moeders. Mmmm.”

 

Investering
Perhentian

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *