Stage lopen in het buitenland vereist gevoel voor aanpassing en inzicht in culturele verschillen, zeker als je naar Maleisië gaat. Het is niet voor zomaar een vakantie, je zal met de lokale bevolking in contact komen en zowel persoonlijke als zakelijke gesprekken gaan voeren. Maleisië is nog niet zo bekend bij de Nederlandse toerist, hoewel het de laatste jaren wel steeds toegankelijker wordt voor ons. Nederlanders reizen immers steeds vaker zelfstandig naar verre landen. Er worden ook veel groepsreizen georganiseerd naar Maleisië, waardoor de wat minder zelfstandige toerist ook zomaar in Maleisië terecht komt. Zo hoorden wij laatst iemand iets bestellen in een food court: “I want deze hier”, wijzend naar een foto van een gerecht. Dus zelfs mensen die niet goed Engels spreken, reizen helemaal naar Maleisië. Dat geeft toch weer aan hoe toegankelijk het land inmiddels is. Gelukkig (vinden wij) is Maleisië niet zo toeristisch als Thailand, wat volloopt met toeristen. De hoeveelheid en het gedrag van toeristen heeft invloed op het gedrag en de houding van de lokale bevolking, in welk land dan ook. Dit heeft als gevolg dat toeristische gebieden niet altijd een representatief beeld geven van het hele land.
Een goede voorbereiding, kennis en inzicht in het land helpt je Maleisië te leren begrijpen. Het is belangrijk om inzicht te hebben en onderscheid te kunnen maken tussen de drie bevolkingsgroepen: Maleis, Chinees en Indiaas. Dit kun je veelal herkennen aan de naam, maar als je iemands naam niet weet, kan het zijn dat je het niet gelijk weet als je kijkt naar het uiterlijk. In Azië doet (bijna) iedereen zijn best om niet bruin te worden, mensen dragen vesten in de zon en er heerst een ander schoonheidsbeeld (zo dragen mensen blauwe lenzen en gebruiken ze whitening cream). Ook wij hebben soms moeite om een Maleis en een Chinees van elkaar te onderscheiden dus het is niet zo dat je het 1, 2, 3 ineens weet. In Nederland zegt men vaak; Ach joh, in Azië lijken ze allemaal op elkaar. Ten eerste is dat niet zo en dat is vrij kortzichtig, in Maleisië kan men bijvoorbeeld zien of je een Chinees uit China bent, of een Chinees bent die geboren is in Maleisië. Daarnaast kun je zeker wel onderscheid maken tussen Aziatische bevolkingsgroepen zoals Japanners, Zuid-Koreanen en Cambodjanen. Men kijkt naar de vorm van gezicht, huid, kleding etc.
Daarnaast heb je veel arbeiders/illegalen in Maleisië uit o.a. Cambodja, Pakistan en Bangladesh. Ook deze zijn te onderscheiden als je er besef van hebt. Het is zeker niet allemaal 1 pot nat. Kijk maar eens om je heen als je ergens op straat een ‘roti canai‘ eet of een ‘kopi ais‘ (ijskoffie) drinkt.
Wanneer je met collegae of lokale mensen in contact bent, zijn er ook onderwerpen die je beter kan vermijden.
Waar moet je niet zomaar over praten met de lokale bevolking? Politiek. Vraag niet naar meningen van mensen over de overheid en de politiek, behalve als ze er zelf over beginnen. Als gesprekken zo lopen dat je er wel dieper op in kan gaan, vraag dan zeker door, want je zal steeds meer inzicht krijgen in de politieke situatie in het land waardoor je het land beter leert begrijpen. Van deze informatie, wat je als toerist niet eens meekrijgt, leer je veel en het geeft je een andere kijk op het leven.
Bedrijven waarmee wij werken, zijn veelal gemoderniseerd en de mensen bij de bedrijven ook. Maar Maleisië is natuurlijk groter dan dat. Buiten Kuala Lumpur vind je geen ‘skyscrapers’, omdat het nog steeds een land in ontwikkeling is. Omdat het een land in ontwikkeling is, is het juist goed om met veel verschillende mensen te praten. Bijvoorbeeld met je leidinggevende, maar ook met de taxichauffeur die je naar je werk brengt; de een is namelijk modern, de ander traditioneel en de ander ertussen in.

Handige tips
– De linkerhand wordt als onrein beschouwd. Geef dus dingen aan met rechts (geld, papier, pennen, documenten) en eet ook met rechts.
– Wijzen doe je met je duim.
– Laat niet je schoenzool zien aan degene met wie je praat (wat je in NL ook niet zomaar doet, maar je weet niet hoe een gesprek loopt.. 😉
– Geef geen kado’s of presentjes bij eerste ontmoetingen, dit kan opgevat worden als omkoping.
– Bedek je schouders en draag geen rokken die hoger zijn dan je knie. (dit is per bedrijf en plaats verschillend, het hangt af van de cultuur binnen een bedrijf)
– Als iemand zegt ‘Let’s have dinner sometime’, betekent het niet dat het daadwerkelijk gebeurt, maar men is gewoon beleefd. Ga hier niet heel serieus achterna om een afspraak te maken, maar laat het gewoon gebeuren.
– Wees persoonlijk met mensen, men is graag ontspannen.
– Voor de mannen: geef niet elke vrouw een hand, maar wacht de reactie af van de vrouw.