StageinAzië.nl

Accommodatie regelen in Maleisië , hoe leg je contact?

Tijdens je zoektocht op internet naar beschikbare accommodatie zie je een aantal interessante opties. Hoe kun je contact leggen met de agent/eigenaar en hoe moet je communiceren?

Zoals in ons handboek staat kun je accommodaties vinden op websites als Iproperty, Ibilik en Mudah. Wanneer je eenmaal een paar leuke accommodaties hebt gevonden is het tijd om contact te maken, hoe doe je dat?

Via Whatsapp! Het nummer van de ‘agent’ staat meestal in de beschrijving (vergeet niet het netnummer +60 eraan toe te voegen). Voeg meerdere agents toe die appartementen aanbieden in het complex waar jij interesse in hebt, want niet alle agents reageren altijd.

De agent heeft contact met de eigenaar van het appartement, jij hoeft de agent niet te betalen (in Kuala Lumpur dan, in Penang wel), de eigenaar betaalt de agent. Stel je altijd voor aan de agent en vermeld de volgende punten in verhaalvorm:
– Wie je bent
– Het appartement waar je interesse in hebt
– Waar je vandaan komt
– De gewenste huurperiode
– Dat je stage gaat lopen in Kuala Lumpur
– Je budget
– Met hoeveel personen je het appartement wilt huren
– Wanneer je in Kuala Lumpur aankomt, zodat er een afspraak gemaakt kan worden voor een bezichtiging (de agent kan meestal meerdere bezichtigingen regelen in hetzelfde complex)

logomy

Wees altijd vriendelijk, ook al is de agent kortaf. Vaak is de communicatie via Whatsapp voor ons een beetje ‘gek’, vanwege de manier hoe de Maleisiërs typen. In Maleisië zegt vaak men vaak bijvoorbeeld ‘Can‘ of ‘Cannot‘ in plaats: I can do it for you, of Unfortunately, I can not arrange it. Andere voorbeelden zijn: ‘U look for furnished or no’ (Are you looking for furnished or not?), en het woord ‘The‘ wordt soms gebruikt als ‘D’. Voorbeeld: When start d tenancy? (Wanneer begint de huurperiode)

Ook zegt men vaak ‘Wan‘, voorbeeld: U wan 2 room? (wil je een 2-kamer appartement?). En in plaats van ‘Yes I have it available’ zeggen ze soms: ‘Yes have‘. En ‘Pic dun have’ = I do not have any pictures (van het appartement).
Voor ‘ons’ Nederlanders klinkt dit via Whatsapp een beetje direct en onbeleefd, maar zo bedoelt men het niet. In Maleisië is men juist niet direct, maar dit is nou eenmaal de spreektaal. Zo zal je dit ook vaak tegenkomen als je bijvoorbeeld ergens wat gaat eten of buskaartjes wilt kopen. Neem het zoals het is.

Blijf altijd vriendelijk, bedank de agent en wacht af totdat de agent een datum kan inplannen voor een bezichtiging.

Tips:
Let erop dat je accommodatie fully furnished is.
Bekijk andere appartementen in hetzelfde complex voor een prijsvergelijking.
Zoek meer info over deze appartementen op websites zoals: Propwall.my.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *