Het is alweer maart en dat betekent dat de meeste studenten nog maar een paar maanden de tijd hebben om een stage in het buitenland te regelen. De stage begint pas in augustus of september, maar deze moet natuurlijk voor de zomer al goedgekeurd zijn door school. Geen tijd te verliezen!
Onze partnerbedrijven in Maleisië vinden een goede en overzichtelijke CV erg belangrijk. Ze willen in een oogopslag kunnen zien of je al enige ervaring hebt met de functie waarnaar je solliciteert, bijvoorbeeld online marketing, content writing of SEO. Ook zijn ze benieuwd of je beschikt over bepaalde skills die jou onderscheidt van andere studenten.
Daarnaast is het belangrijk dat je CV niet veel overbodige informatie bevat. Dat leidt namelijk af en daardoor vallen jouw skills en relevante ervaring minder op. Zonde!
Graag zetten we hieronder een paar waardevolle tips om een zo goed mogelijke CV te schrijven voor je sollicitaties voor een stage in het buitenland.
Wat zet je WEL in je CV?
- Naam
- Contactgegevens zoals e-mail, Whatsapp en Skype (handig voor als er een sollicitatiegesprek gaat plaatsvinden).
- Je nationaliteit(en), goed om te weten in verband met visa.
Wat zet je NIET in je CV?
Onderstaande gegevens hoef je niet op te nemen in je CV, want deze zijn voor je toekomstige stagebegeleider niet relevant:
- Je woonadres in Nederland: dit zegt de lezer waarschijnlijk helemaal niks
- Geboortedatum: de volledige datum is niet nodig, je kan wel je geboortejaar vermelden
- Geboorteplaats: heeft geen toegevoegde waarde
- Burgerlijke staat: heeft ook geen toegevoegde waarde
Zo zie je, hiermee heb je al een aantal regels bespaard waar je wél relevante informatie voor in de plaats kan zetten, zoals een profielschets.
Profielschets
Een profielschets is een korte introductie in je CV en dit is echt een MUST. De profielschets laat jouw belangrijkste skills en eigenschappen naar voren komen, nog voordat de lezer je hele CV hoeft door te lezen. Deze intro moet dus op een opvallende plek staan, boven of onder je persoonlijke gegevens. Je mag de Intro in de IK-vorm schrijven en maak het niet langer dan 5-6 regels.
Wat zet je in deze intro?
- De opleiding die je momenteel volgt
- De branche/afdeling waarin je ervaring wil opdoen
- Relevante ervaring
- Jouw kwaliteiten en/of passies
Profielschets voorbeeld
I am a motivated* third year International Business student with a great passion for the fashion** industry. With 3 years experience in customer service, I possess well developed communication*** skills. I am very excited to apply for a marketing internship in Kuala Lumpur starting in September 2020 to develop myself further both personally and professionally.
*motivated/hardworking/ambitious/driven/enthusiastic/etc.
** Fashion/automotive/e-commerce/marketing/travel/etc.
***communication/writing/listening/leading/problem solving/etc.
Sectie met vaardigheden
Nadat je een van je belangrijkste vaardigheden in je profielschets hebt gezet, is het ook aan te raden om een aparte sectie met vaardigheden in je CV op te nemen en daar al je skills te benoemen. Google even in het Engels naar lijsten met vaardigheden voor op je CV en pik diegene eruit die op jou van toepassing zijn.
Vergeet ook niet te vermelden met welke programma’s je bekend bent, zoals Word, Excel en PowerPoint. Maar ook bijvoorbeeld PhotoShop, InDesign en Illustrator (hiermee scoor je pluspunten!). Heb je ervaring met video editing, SEO/SEM, Social Media Management, Google Analytics, zet dit ook zeker op je CV!
Werkervaring & Educatie
De meeste jonge studenten hebben nog maar weinig werkervaring opgedaan, maar dat geeft helemaal niks. Ook met een bijbaan ontwikkel je vaardigheden die van pas kunnen komen tijdens de stage. En wat dacht je van schoolprojecten of vrijwilligerswerk. Vermeld bij je meeste recente banen welke werkzaamheden erbij horen en welke vaardigheden je hebt ontwikkeld.
Voor schoolprojecten geldt hetzelfde. Werk je in internationale teams? Ben je vaker projectleider geweest? Worden de projecten voor echte bedrijven uitgevoerd? Werken jullie samen met ‘echte’ managers? Resulteren de projecten in adviesrapporten? Dit is allemaal relevante informatie voor in je CV!
Succes!
Succes met het schrijven van je CV! Solliciteer je via StageinAzië.nl? Dan kijken we graag mee of jouw CV nog beter kan. Indien gewenst, kunnen wij ook je CV herschrijven en in een mooie layout zetten.