StageinAzië.nl

5 vragen aan: Azië-Expert

De website ‘Azië-Expert‘ is opgericht door de broers Sjoerd en Ties Lagraauw. Sjoerd en Ties hebben ruime reiservaring in Azië en de website staat vol informatie over de landen in Azië. Daarnaast schrijven zij regelmatig leuke, persoonlijke en informatieve blogs omtrent hun ervaringen in Azië. Als ‘Azie-Expert’ kunnen zij natuurlijk mooie reistips geven en meer diepgaande informatie.

1. Wat is jullie favoriete land in Zuidoost-Azië en waarom?
Dat is meteen de moeilijkste vraag haha! We hebben zo veel landen gezien en zo veel meegemaakt dat we overal geweldige herinneringen hebben. Toch blijft Vietnam één van de meest favoriete bestemmingen. We hebben er in 2009 twee brommers gekocht in Ho Chi Minh en zijn helemaal naar Hanoi gereden, dwars door het land. Het was zo’n unieke ervaring met hoogte en dieptepunten. Je maakt echt van alles mee. Van drukke wereldsteden waar je bijna van je brommer wordt gereden tot verlaten dorpjes waar ze je aanstaren alsof je van een andere planeet komt. Maar je leert een land en de mensen op een heel andere manier kennen. Buiten de bekende highlights ontmoet je de échte Vietnamezen. We werden overal thuis uitgenodigd, altijd vriendelijk geholpen en de mensen waren oprecht geïnteresseerd. Een hele bijzondere ervaring! Dat vergeten we nooit meer.

Maar ook Myanmar, waar toerisme nog nauwelijks een rol van betekenis speelt, en Indonesië, met de sprookjesachtige natuur waar je echt kan ontsnappen aan de drukte, staan bij ons erg hoog op het lijstje.

Togean3

2. Men moet naar Maleisië omdat:
Omdat het één van de grootste verrassingen is van Zuidoost-Azië. Veel mensen bezoeken landen als Thailand, Laos en Cambodja maar Maleisië heeft zo veel te bieden. Het is echt alsof je in meerdere landen tegelijk bent. Zodra je landt in Kuala Lumpur waan je je even in een futuristische film maar als je dan verder het land in reist langs oude, traditionele dorpjes, het schitterende landschap en natuurlijk de tropische eilandjes grijpt de schoonheid van Maleisië je echt. Het heeft bij ons ook even geduurd voordat we er heen gingen maar het was en is één van de meest gevarieerde landen in Azië en ook nog eens makkelijk bereisbaar. Daarom is Maleisië voor beginnende reizigers ook erg geschikt.

3. Welke landen in Zuidoost-Azië zijn het meest ontwikkeld en waaraan kun je dat zien?
In Zuidoost-Azië heb je het dan wel over Thailand en Maleisië hoewel ook Vietnam erg hard gaat. Thailand is natuurlijk al jaren populair onder toeristen en Maleisië heeft een sterke economie en dat merk je aan de ontwikkelingen. Wegen zijn beter in vergelijking met andere landen, de economie is sterker en je ziet het in het dagelijkse leven. Je komt meer ziekenhuizen tegen, mensen rijden duurdere auto’s etc. Helaas is het zo dat de locals er niet altijd van profiteren want er is zit steeds een groot gat tussen arm en rijk.

4. Welke eigenschappen, normen & waarden of denkwijzen zou je mee willen nemen vanuit Zuidoost-Azië naar Nederland?
Te veel om op te noemen haha. Wij zijn sowieso Azië-minded maar de openheid, zorgzaamheid en vriendelijkheid die ze daar kennen zouden we in Nederland graag wat meer willen zien. Aziatische mensen zijn ontzettend vriendelijk, open en staan altijd voor je klaar. In Nederland zijn mensen toch wat meer op zichzelf gericht. Dit heeft natuurlijk ook te maken met het diepgewortelde geloof in sommige landen. Maar we zouden best wat kunnen leren over hoe ze daar bijvoorbeeld met oudere familieleden om gaan, hoe ze ‘vreemde’ benaderen, de kijk op het leven en de interesse die ze tonen in andere mensen.Togean2

5. Hoe ziet jullie dagindeling eruit als je morgen 1 dag naar Zuidoost-Azië mocht?
Woow, als dat zou kunnen haha! Hier moeten we echt goed over nadenken want er is zo veel moois op te noemen!

In de ochtend: één van de mooiste dingen die we gezien hebben in Azië is de zonsopkomst in Bagan (Myanmar) in een ballonvlucht. Je moet er wat geld voor over hebben maar de ervaring is zo ongelooflijk bijzonder! Je zweeft boven een magisch landschap met duizenden tempels en ruïnes onder je, het leven ‘op de grond’ begint te ontwaken en de zon schuift langzaam over het landschap heen. En dat allemaal terwijl er om je heen nog meer ballonnen vliegen. Zonder twijfel de mooiste ochtend in mijn leven! Als ontbijt zou ik dan gaan voor een verse fruitschaal. Lekkerder ontbijt vindt je bijna niet!

Bagan1

In de middag: Maleisië mag natuurlijk niet ontbreken. In de middag kiezen we daarom voor een beetje ontspanning op de Perhentians Islands. Even bijkomen van de ballonvlucht en bijtanken om de avond mooi af te kunnen sluiten. De Perhentians zijn geen ‘hidden treasures’ maar het zijn werkelijk prachtige eilanden waar je back to basic kan ‘bivakkeren’ maar ook in prachtige resorts kan verblijven. Het is de ideale plek om even bij te komen van een druk reisschema! Het leven is heel erg goed als je met een biertje in je hand, liggend in je hangmat, je blog berichten mag schrijven 😉

perhentians

In de avond: Heel erg moeilijk. We twijfelen tussen Hanoi (één van onze favoriete steden) en de Togean Islands in Indonesië. We gaan toch voor de Togean Islands in Indonesië omdat deze minder bekend zijn. Er komen hier bijna geen toeristen en de natuur hier is zo bizar mooi! Je kan er overigens beter zitten met je vriendin dat met je broer haha! Maar de zonsondergang hier is zo mooi en rustig. De mensen op het eilandje helpen je overal mee, de onderwaterwereld hier is nog onaangetast (wat helaas een uitzondering is in Azië), de stranden zijn vrij van verkopers en de natuur is oogverblindend. Als avondeten kiezen we de Soto soep! Heerlijke Indonesische kippensoep.

azie-expert

Wil jij op reis naar Azië maar weet je niet waar je moet beginnen? Maak dan gebruik van de persoonlijke reisadviseur van Azië-Expert: We look, You Book!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *