StageinAzië.nl

7 top redenen om buitenlandervaring op te doen

Ervaring opdoen in het buitenland kan op verschillende manieren. Om echt ervaring op te doen moet je langere tijd in het buitenland verblijven. Dit kan op verschillende manieren zoals reizen, werken, studeren en wonen. Waarom zou je in het buitenland ervaring opdoen? Om waarde toe te voegen aan jezelf!

1. Verbreed je horizon
Je verbreedt je horizon door kennis te maken met een ander land en de cultuur, door te zien hoe mensen daar leven. Je ziet de verschillen tussen dat land en Nederland op het gebied van leven, werken, omgang met mensen, relaties tussen jongeren en ouderen en tussen werknemers en werkgevers. Door langere tijd in een ander land te verblijven, krijg je inzicht in de mogelijkheden in dat land. Je horizon verbreden betekent ook creatiever denken en geïnspireerd worden. Door een buitenlandervaring kom je op ideeën, waar je anders nooit op zou komen en het kan daarom veel invloed hebben op je toekomst.

2. Persoonlijke ontwikkeling
Bij een buitenlandervaring krijg je met veel factoren te maken die bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling. Wanneer je je in een ander land bevindt, word je gedwongen je oude gewoontes los te laten. Je leert een nieuw land en een nieuwe cultuur kennen, maar je leert deze vooral te begrijpen en te accepteren. Het is namelijk wel makkelijk om te zeggen ‘Ik wil nieuwe culturen leren kennen’, maar vraag je dan af wat dat dan precies inhoudt. Waar je in het begin nog moeite hebt met bepaalde verschillen, zal je dit na verloop van tijd steeds beter kunnen accepteren. Persoonlijke ontwikkeling is een proces van vele maanden en omvat eigenlijk vele begrippen.

3. Reizen
Als je voor langere tijd in een ander land verblijft, krijg je ongetwijfeld ook de mogelijkheid om te kunnen reizen. In het land zelf en misschien zelfs naar omliggende landen. Door steeds meer plekken in het land te bezoeken, leer je het land ook steeds beter kennen en ga je zelfs de verschillen tussen bepaalde delen van het land zien. Je zal nisschien ook steeds meer het gevoel krijgen dat dit je tweede thuisland wordt. Ook herhaaldelijk terugkeren naar plaatsen is goed om een bestemming te analyseren. Soms worden bestemmingen anders ervaren op hun 18e en op hun 25e komen ze terug, soms valt het tegen en soms juist helemaal niet.

IMG_1056

4. Onafhankelijkheid
Hoe onafhankelijk ben je eigenlijk? Hier kom je pas achter als je je in een andere omgeving bevindt, waar je niks en niemand kent. Je moet jezelf zien te redden en dan kom je erachter wat je echte kwaliteiten zijn en waar jij je gelukkig bij voelt. De eerste momenten in je nieuwe omgeving ben je helemaal alleen, wat heus niet erg hoeft te zijn en je leert vanzelf mensen kennen en je kiest de mensen uit die bij jou passen en die iets toevoegen aan jou. Daarnaast kun je onafhankelijk ook zien als het los laten van je oude gewoontes en denkwijzen.

5. Netwerken
Netwerken is vooral belangrijk wanneer je echt belangstelling hebt om in het buitenland werkzaam te zijn of zakelijke partners zoekt in het buitenland. Daarnaast moet je natuurlijk ook wat te bieden hebben. Netwerken heeft alleen zin als beide partijen iets voor elkaar kunnen betekenen. Pas na een tijdje, als je het land goed kent en begrijpt, zul je er vanzelf achter komen wat jouw mogelijkheden zijn in dit land en weet je wat voor zin het heeft om te netwerken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6. Verleg je grenzen
Door altijd de veilige weg te kiezen, leer je nooit iets anders kennen. Iedereen heeft dromen, maar weinig maken deze waar. Door daadwerkelijk stappen te nemen die bij de normale mens als ‘uitdagend’ worden beschouwd zul jij dan grensverleggende uitdagingen als ‘normaal’ zien. Veel mensen vinden bijvoorbeeld een ticket boeken naar Thailand al heel wat, maar jij met zoveel ervaring denkt dan, dat is nog niks! Zeker wanneer je een keer iets moois hebt gedaan (bijv. al gereisd of in het buitenland gewoond), dan worden de volgende ‘grote stappen’ steeds kleiner. Hierdoor verleg je je grenzen zowel mentaal als fysiek!

7. Leer je eigen cultuur kennen door andermans ogen
Wanneer jij eenmaal buitenlandervaring hebt opgedaan, word je bekend met een andere cultuur, normen en waarden. Vanuit andermans perspectief kijk je naar je eigen omgeving en de manier van leven. Je gaat je bepaalde dingen afvragen waarom dat zo gaat in je eigen land. Ook ga je je misschien niet meer druk maken om bepaalde dingen waar je je voorheen nog wel druk om maakte. Jij bent veranderd, hebt je ontwikkeld, waar je oude omgeving hetzelfde is gebleven.

buitenlandervaring
Penang, Maleisië

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *