StageinAzië.nl

Ervaringen

Alles is anders: taal, gewoontes, eten, geloof, mentaliteit!

Willem (19) studeert Commerciële Economie aan Avans Hogeschool in Breda. Hij besloot zijn stage in het buitenland te doen en kwam via ons in Kuala Lumpur terecht, waar hij nu al 3 maanden bezig is met zijn stage Marketing.

Aankomst in Kuala Lumpur

Eind augustus vertrok ik samen met mijn goede vriend Thomas vanuit Amsterdam naar Kuala Lumpur. Bij aankomst hebben we in het Corus Hotel geslapen, centraal gelegen en erg goed. De dag erop hadden we gelijk een afspraak met de makelaar bij het appartementencomplex wat werd aangeraden door Timothy (Stage in Azië). De afspraak met de makelaar hadden we overigens al wel weken van te voren in Nederland gemaakt, zodat we zo snel mogelijk in een appartement konden. Je kan er ook voor kiezen om langer in een hotel te slapen en om dan in Kuala Lumpur op zoek te gaan naar een appartement. Zo kan je zelf uitzoeken welk complex het gunstigste ligt, echter kozen wij voor zekerheid en hadden al een plekje in The Capers gehuurd voor vertrek. Het appartementencomplex is erg mooi en van alle luxe voorzien: zwembad, jacuzzi en een gym. Het is erg nieuw, fris en goed beveiligd. Qua locatie kan je wel beter zitten, ik moet 45 minuten reizen naar mijn werk en naar het centrum is het ongeveer 15 minuten met de taxi. Veel Nederlanders die via Stage in Azië naar Kuala Lumpur zijn gekomen, zitten in The Capers. Daardoor kom je snel in contact met andere stagelopers uit Nederland, waarmee je in je vrije tijd leuke dingen kan doen.

Ervaringen

Stage Marketing, Social Media en meer..

Ik loop stage bij een online supermarkt met kantoren in 3 landen in Zuidoost-Azië: Indonesië, Maleisië en Thailand. De dagen zijn lang, van 9.00 tot 18.00 en dan komt er nog 1.5 uur reizen bij. Mijn stage bevalt echt goed, natuurlijk heb je een periode dat je even ‘in moet komen’, maar na een tijdje vind je je weg en weet je wat je te doen staat. Aangezien ik een marketingstage doe, heb ik met verschillende marketingplatformen leren werken waar ik later ook echt wat aan heb. Ik probeer van zoveel mogelijk verschillende mensen te leren, die dus ook andere taken hebben. Aangezien het bedrijf flexibel is, hoef ik me niet telkens met één en dezelfde taak bezig te houden. Zo heb ik onder andere een Sales meeting met een externe partij mogen bijwonen en al veel meetings gehad met de persoon die de Social Media bijhoudt. Deze persoon probeer ik ook zoveel mogelijk te assisteren. Naast veel marketing gerelateerde taken verbeter je ook dagelijks je Engels, dat gaat echt vanzelf hier. Al is het Engelse niveau van de lokale Maleisiërs (dus buiten de stageplek om) soms wel erg slecht, maar dat zorgt ook weer voor wat uitdaging.

Nieuwe Culturen

De cultuur van het land is erg nieuw en voor Nederlanders haast niet voor te stellen. Zo ongeveer alles is anders: taal, gewoontes, eten, geloof, mentaliteit. Het zorgt zeker in de eerste week wel voor een ‘cultuurshock’, maar ook dat went en ik ben hier steeds meer gaan genieten. Zeker het eten; overal waar je komt kan je wel een lekkere maaltijd scoren voor erg weinig geld. Daarnaast is Zuidoost-Azië natuurlijk een plek waar niet voor niets erg veel backpackers naar toe gaan; er is genoeg moois te zien. In Kuala Lumpur kan je jezelf al meerdere weekenden bezighouden met bijvoorbeeld een bezoek aan de Batu Caves, KLCC, China Town, Kanching Waterfalls, Genting Highlands en Lake Gardens. Dan heb ik het nog niet gehad over de tientallen shopping malls die hier zitten, natuurlijk van alle bekende merken voorzien. Verder zijn er in Maleisië nog tal andere plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken; zo ben ik al op Perhentian Island geweest, heb ik het Formule 1 weekend op Sepang bezocht, ben ik naar Penang gegaan met een groep andere Nederlandse stagiaires en heb ik ook van Singapore mogen genieten. Het mooie is dat er nog genoeg andere tripjes op de planning staan: onder andere Langkawi en Bali!

Bemiddeling Stage in Azië

Over de bemiddeling van Stage in Azië ben ik zeker te spreken; vanaf het begin tot het eind word je erg goed geholpen. Het begint met een vrijblijvende aanvraag, waarbij je verschillende opties krijgt toegewezen. Om de beste keuze te maken voor je stagebedrijf kan je alles vragen en er zal dan ook uitgebreid en snel antwoord op worden gegeven. Stage in Azië heeft voor mij een stageplek geregeld die écht op niveau is, koffie halen en kopieerwerk is er gelukkig niet bij. Ik denk dat de situatie anders was geweest als ik zelf ergens binnen had moeten komen. Het geldbedrag vind ik het dus meer dan waard! Naast het regelen van een goede stageplek krijg je ook hulp bij het vinden van een appartement. Ook tijdens de stage wordt er de nodige hulp geboden als dat nodig is, zo was ik op het begin van mijn tijd in Kuala Lumpur een keer ziek, waarbij ik gelijk tips kreeg wat ik moest doen en waar ik naar toe moest gaan als het aan zou houden. Gelukkig was dit niet nodig, maar het is fijn dat je ook voor dit soort zaken bij Stage in Azië terecht kan.

Aanrader

Een stage in het buitenland is denk ik voor iedereen aan te raden. Je wordt er erg zelfstandig van en je leert omgaan met mensen met een andere cultuur. In mijn geval zelfs meerdere culturen omdat er erg veel nationaliteiten bij mijn stagebedrijf werken. Qua stagewerkzaamheden denk ik niet dat er een verschil zit tussen een stage in binnen- of buitenland, ondanks dat je hier natuurlijk je Engels tot op een professioneel niveau weet te brengen. Echter al de ‘avonturen’ eromheen, zijn al reden genoeg om naar Kuala Lumpur af te reizen!

1 thought on “Alles is anders: taal, gewoontes, eten, geloof, mentaliteit!”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *