StageinAzië.nl

Ik ga stage lopen in Kuala Lumpur: Shannon

In ‘Ik ga stage lopen’ stellen wij een aantal studenten aan jullie voor die binnenkort naar Maleisië gaan voor hun stage! Lees meer over eerdere ervaringen, inzichten, cultuurverschillen en andere onderwerpen. In deze post stellen wij aan jullie voor: Shannon van de Hogeschool van Rotterdam!

1.Wie ben je en waar en wat studeer je?
Mijn naam is Shannon. Ik ben een 21-jarige student in Rotterdam en ik studeer International Business and Management Studies als tweedejaars.

IMG_63112. Voor een schoolproject ben je twee weken in Shanghai geweest? Wat deed je daar en hoe heb je het ervaren?
Ik ben inderdaad naar Shanghai geweest voor een schoolproject! Ik heb een project gedaan voor een Chinees bedrijf wat OGN Food heet. Het idee van het project was dat wij Europese producenten van biologische producten zouden koppelen aan OGN Food die de producten weer zouden doorverkopen aan expatwinkels in Shanghai en Beijing. In Shanghai hebben we eigenlijk 2 dingen gedaan; of we zaten om de tafel met OGN Food of we waren op avontuur in de stad om alles te ontdekken. Het is onwijs bijzonder als je vanuit Nederland in een miljoenenstad als Shanghai terecht komt, heel raar maar wel heel gaaf. De cultuur is er sowieso heel anders, ik weet nog dat ik op mijn eerste dag een man midden op straat in een geul zag poepen, toen wist ik wel meteen heel erg zeker dat ik me een soort van moest aanpassen, maar ik vond het helemaal geweldig. Hoe heerlijk het is dat zij zoiets als normaal beschouwen terwijl wij westerse mensen er geen seconde aan zouden denken. Echt heel leuk!

3. Wat heb je in Shanghai geleerd op het gebied van de Chinese werkcultuur en hoe denk je dat dit bijdraagt aan je nieuwe buitenlandervaring?
Nog voordat we naar Shanghai gingen, was me al 1 ding heel erg opgevallen aan het Chinese bedrijf. Ze nemen voor alles rustig de tijd. Je moet eerst een band opbouwen voordat ze op een directe manier zaken met je doen. Ik wachtte soms 2 weken op een antwoord voor de meest simpele vragen. Ook in Shanghai zelf viel me heel erg op dat Chinezen terughoudend zijn als het aankomt op zaken doen. Dan stelde je een directe vraag aan iemand en dan kreeg je een mooi verhaaltje terug waar je dan maar zelf een antwoord uit moest halen. Ik ben ook nog een dag mee geweest met mijn sponsor terwijl zij zelf zaken gingen doen met allemaal middelbare scholen in de regio. Dit had niks met mijn project te maken maar het heeft me wel veel inzicht gegeven in hoe zaken gaan. Het begint allemaal netjes met een paar praatjes en pas na 20 minuten komen ze echt ter zake. Dat is wat ik ook heb meegenomen uit mijn ervaring, dat je met Aziaten vooral niet al te veel moet opdringen en blijf altijd aardig, accepteer dat het even kan duren en dan zit je al gelijk op een soort zelfde hoogte.

4. Welke stagelanden stonden op je lijstje en wat heeft de doorslag gegeven voor Maleisië?
De landen die op mijn lijstje stonden waren Canada, Nieuw-Zeeland, Engeland en Duitsland. Maleisië of een ander land in Azië kwamen niet eens in de buurt van mijn lijst omdat ik heel erg de veiligheid van een Westers land opzocht. Toen kwam ik tijdens een stageles een mevrouw tegen die stages regelde in Maleisië en ze liet me foto’s zien en ervaringen van andere studenten. Zo ben ik langzaam aan naar Maleisië gaan kijken tot ik uiteindelijk besloot dat ik daar wel heel graag heen wou gaan. Het land is om te beginnen onwijs mooi, ligt heerlijk centraal in Azië en ik bedacht me dat juist een land als Maleisië (wat toch iets minder bekend is onder Nederlanders) het laatste was wat ik zou doen. Ik wou met mezelf ook de uitdaging aangaan hoe het zou zijn om daar een half jaar te wonen. Ik zit nu al heel ver in de fase van het voorbereiden op mijn reis naar Kuala Lumpur en nu kan ik echt niet wachten. Iedere keer als ik weer iets opzoek wat ik daar wil opzoeken sta ik mezelf te verbijsteren hoe mooi en gaaf het er daar uitziet!

5. Heb je al reisplannen voor tijdens/na je stage? Zo ja, vertel! En welke plekken in Maleisië wil je zeker gaan bezoeken?
Ik denk dat ik nog wel 3 kantjes vol kan schrijven als ik al mijn reisplannen zwart op wit zet 😉
Waar ik sowieso heen ga is Ho Chi Minh stad in Vietnam! Singapore en Sydney staan ook alle twee op het lijstje en de Koh eilanden bij Thailand wil ik heel graag zien! In Maleisië zelf heb ik al uit gepuzzeld dat ik naar Borneo wil gaan (oerang oetangs!!!!!) en naar Langkawi, Rawa Island, Penang en voor de rest zie ik het eigenlijk wel! Ik ben sowieso van plan om zoveel mogelijk te zien als ik daar ben. Dat vind ik dus ook zo leuk aan Maleisië, het ligt zo heerlijk centraal. Als ik op donderdag beslis dat ik naar Bali wil in Indonesië, dan boek ik waarschijnlijk een ticket en ben ik op vrijdag 2 uurtjes onderweg en dan zit ik in Bali. Een bizarre gedachtegang maar ik word er helemaal enthousiast van! Ik kan echt niet wachten!

IMG_5614

Update: Inmiddels is Shannon begonnen met haar stage. Lees hier wat zij over haar stage vertelt!