StageinAzië.nl

Sam Kuala Lumpur

Sam vertelt over zijn stage in Kuala Lumpur

Mijn naam is Sam en ik studeer Bedrijfskunde aan Saxion Hogeschool Enschede. Voor mijn Marketing & Business Development stage zit ik momenteel in Kuala Lumpur. Door de pandemie was er voor een lange tijd geen stage mogelijk in Maleisië. Ik zit in de eerste lichting na de pandemie voor wie dit weer mogelijk is.

Eind augustus ben ik naar Kuala Lumpur vertrokken. In mijn eentje op zoek naar een nieuwe omgeving en een manier om mijzelf te kunnen ontwikkelen. Ik ben een week voordat ik begon met mijn stage aangekomen in mijn appartement. Hierdoor heb ik de eerste week rustig kunnen bijkomen van de jetlag en heb ik de stad kunnen verkennen.

Appartement met infinity pool

Mijn appartement ligt in de regio Bangsar South, zo’n 25 minuten van het centrum af. Het beschikt over een bureau, bed, badkamer, koelkast en kast(en). Het is een veilige en verzorgde omgeving waar ik kan uitrusten. Het gebouw is goed beveiligd met 24/7 security, is goed bereikbaar voor de Grab en je kunt gemakkelijk naar het treinstation toe. Het gebouw beschikt over een infinity pool, gym, werk- en een co-livingafdeling waar je je vrije tijd kunt doorbrengen. In de omgeving zijn meerdere restaurants, supermarkten en andere winkels te vinden.

Een Wij-cultuur

Ik loop stage bij een merchandise consultancy bedrijf. Een bedrijf wat zicht bezighoudt met gepersonaliseerde kleding/merchandise, design, print en het distribueren hiervan in één systeem. Mijn werkzaamheden zijn vooral gericht op de operationele- en marketingafdeling. Ik werk in een sociaal, modern en hardwerkend team. Ten opzichte van de ik-gedachte in Nederland, leeft hier meer een wij-cultuur. De mensen denken hier aan het gezamenlijk belang en willen resultaten gezamenlijk behalen.

Ze zijn hier heel flexibel. Ze genieten van het moment, maken zich nergens druk om en zien wel wanneer ze ergens komen. Een grote verandering ten opzichte van Nederland, waar je altijd op tijd komt. De mensen zijn erg sociaal en doen er alles aan om je zo snel mogelijk thuis te voelen in een andere cultuur. We lunchen bijna elke dag samen en we hebben ook al activiteiten samen gedaan. Hierdoor is de omschakeling gemakkelijker en voelde ik mij sneller op mijn gemak.

Voetballen met de locals

In mijn vrije tijd doe ik graag andere activiteiten. Doordeweeks voetbal ik met de lokale mensen in de zaal of op het veld. In het weekend breng ik mijn tijd door met andere Nederlandse studenten. We gaan dan naar Changkat, waar veel barretjes te vinden zijn. In Maleisië zijn veel feestdagen, waardoor je een langer weekend hebt dan normaal. Het is dus de ideale mogelijkheid om dingen te bezoeken. Dit kan in de stad zelf zijn, maar ook hierbuiten is het de moeite waard.

Ik probeer zoveel mogelijk te genieten van mijn tijd hier. Het moet niet alleen maar een werkstage zijn. Het moet een balans zijn tussen plezier en werk. Ik probeer dus ook, wanneer er een lang weekend is, zoveel mogelijk te zien. Ik ben bijvoorbeeld naar de Formule 1 van Singapore geweest, een geweldige ervaring. Vanuit Kuala Lumpur zijn de omliggende steden/landen goed te bereiken met zowel het openbaar vervoer als het vliegtuig voor goedkope prijzen. Wat er komende weken op de planning staat zijn onder andere reizen naar Indonesië, Thailand en Cambodja.

Balans tussen werk en plezier

Mijn advies voor toekomstige stagiaires in Maleisië: Geniet van de omgeving en cultuur waar je in terechtkomt. Zoek een balans tussen werk en plezier en ga op avontuur, binnen en buiten Kuala Lumpur. De tijd vliegt voorbij en voor je het weet zit je in het vliegtuig terug naar huis.

 
Stage Maleisië