Ilya is de man achter Veelzijdig Maleisië; de grootste en meest populaire Nederlandstalige website over Maleisië. Om deze website tot een succes te maken heeft Ilya jarenlang in Maleisië gewoond, hij kent het land als één van de beste. Naast Veelzijdig Maleisië onderhoudt hij ook andere reiswebsites zoals Reisvormen en de Engelstalige Wonderful Malaysia.
1. Wanneer was je eerste trip naar Maleisië en waar ben je geweest?
Wij reisden in 2000 voor het eerst naar Maleisië. Dat was een strandvakantie van 2 weken naar Penang. In die tijd vond je de aanbiedingen gewoon nog bij de advertenties in de Telegraaf. We liepen er toevallig tegenaan. Penang viel toen tegen, dat had vooral met de locatie waar we verbleven te maken; Tanjung Bungah was toen nog (meer) verlaten. Toch smaakte het naar meer en de jaren erop zijn we diverse malen teruggekeerd. De ‘vonk’ sloeg pas echt over in 2006, toen we een opeenstapeling van schitterende highlights van het land bezocht hebben: o.a. Mt. Kinabalu beklimming, duikbrevet op Perhentian, citytrip Singapore, cruisen over de Kinabatangan en meer.
2. Hoe is Maleisië sindsdien veranderd?
Vanzelfsprekend is het land in de afgelopen 15 jaar enorm veranderd, maar eigenlijk merk ik daar nauwelijks wat van als ik door het land reis. Natuurlijk heeft elke local een smartphone met 3G en staan er vaak al 10 foto’s van het eten op Facebook voordat de eerste hap genomen is. Toch is het verder grotendeels nog net zo gemoedelijk als toen wij er voor het eerst kwamen. Een grote stad als Kuala Lumpur is natuurlijk wel enorm veranderd. De skyline zag er bijvoorbeeld elk jaar weer anders uit, en we zagen de stad van net geen 10 naar meer dan 30 winkelcentra groeien. Toch heb ik altijd het gevoel dat het typische Azië nog altijd goed zichtbaar en merkbaar is in Maleisië.
3. Waarom keer je regelmatig terug naar Maleisië?
In de eerste instantie om de informatie op de websites up to date te houden. Jaarlijks komen er wel nieuwe attracties bij die ik dan bezoek om uit te werken op de websites. Ook kom ik er regelmatig om de foto’s bij te werken. Ik probeer in elk geval 1x per jaar naar het land te reizen om vooral nieuwe plekken (ja, na al die jaren zijn er nog steeds tientallen locaties die ik nog niet bezocht heb) te bezoeken. Zo bezocht ik vorig jaar KL, Ipoh, Penang, Belum, Kota Bharu, Kuala Terengganu, Kuantan en Taman Negara, in drie weken met een huurauto.
Een tweede reden is dat we het simpelweg heerlijk vinden om weer even thuis te zijn (we hebben er 4 jaar gewoond). We kennen veel plekken door en door en het is fijn om daar dan weer eens terug te keren.
Als we verder bestemmingen in de omgeving bezoeken proberen we altijd via Maleisië te reizen, om zodoende oude vrienden en bekenden in KL even te ontmoeten en nog een aantal dagen eraan te plakken om wat bestemmingen te bezoeken.
4. Wat is de verborgen ‘parel’ volgens jou in Maleisië?
In het verleden antwoordde ik deze vraag altijd makkelijk met “Lake Kenyir” of “Royal Belum State Park”. Dit dekt de lading echter onvoldoende als je het mij vraagt. Maleisië is namelijk veel minder toeristisch als de omringende landen. Zelfs toeristische bestemmingen binnen Maleisië zijn ondanks dat ze al jaren bekend zijn altijd prima te bezoeken zonder dat je te maken hebt met honderden anderen op enkele vierkante meters. Daarbij is een parel als Perhentian in het hoogseizoen flink druk bezocht, maar in het laagseizoen juist heerlijk rustig. Na mijn laatste trip was ik overigens wel flink onder de indruk van Ipoh en de directe omgeving. Dat dit niet net als Georgetown op Penang, of bijvoorbeeld Malakka grote hoeveelheden toeristen trekt is mij een raadsel. Schitterende bezienswaardigheden zoals tempels die half binnen grotten gebouwd zijn en meer. Komende trip gaan we er weer naartoe :).
5. Hoe dragen buitenlandse stagiaires in jouw ogen bij aan Maleisië?
Ik denk dat het ontvangen van buitenlandse (vooral westerse) stagiaires goed is voor het Maleisische business-moraal. Dat buitenlandse studenten graag naar Maleisië willen voor hun stage is een goed teken. Daarbij lijkt het mij dat het voor veel, vooral lokale bedrijven ook interessant is om westers personeel in dienst te hebben. Hoewel stagiaires natuurlijk vaak zelf nog niet zo veel werkervaring hebben, nemen ze vast al wel wat aan eigen work-ethics mee naar hun stage in Maleisië. Dat lijkt me ook weer interessant voor het bedrijf dat een collega krijgt die zaken weer vanuit een ander perspectief zien. Verder ken ik best wat stagiaires die na hun stage een vast contract aangeboden kregen. Werkgevers in Maleisië doen dit niet zomaar en het geeft aan dat de buitenlandse stagiaires goed werk verricht hebben.