StageinAzië.nl

Skype Sollicitatiegesprek

6 Tips voor jouw Skype Sollicitatiegesprek

Wil je via ons een stageplek in Maleisië regelen? Dan zal er vrijwel altijd een Skype Sollicitatiegesprek plaatsvinden met één of meerdere bedrijven. Solliciteren in het buitenland is al spannend genoeg en dan moet het ook nog via Skype. Dat kan best een beetje onwennig zijn, want over het algemeen is het fijner om ‘echt’ tegenover iemand te zitten. Maar die mogelijkheid is er niet, dus Skype is de oplossing!

In deze blog geven we je 6 tips om je voor te bereiden op je Skype Sollicitatiegesprek met het bedrijf:

 

1. Doe onderzoek

Natuurlijk neem je de website en Social Media pagina’s van het bedrijf goed door. Maar om hun missie en visie nog beter te begrijpen, kan je via Google News op zoek gaan naar nieuwsartikelen. Je vindt zo meer informatie over de oprichters van het bedrijf en de plannen die ze hebben voor de toekomst. Zoek de persoon waarmee je gaat Skypen ook even op Linkedin, zodat je weet met wie je in gesprek bent.

 

2. Goede internetverbinding

Niks vervelender dan een haperende Skype-verbinding waardoor je elkaar niet goed kan verstaan of waarbij je secondenlang naar gekke bekken zit te kijken. Probeer daarom minimaal 1 dag voordat je het gesprek hebt de verbinding al uit op de plek waar je wilt gaan zitten. Dit kan op school zijn of thuis of in een bibliotheek.

 

3. Kleding

Een Skype Sollicitatiegesprek is in principe hetzelfde als een normaal sollicitatiegesprek, dus zorg dat je er netjes en verzorgd uitziet. De bedrijven waar wij mee werken zijn vrij informeel, dus je hoeft niet in pak voor de camera te gaan zitten. Maar een net T-shirt/blouse/overhemd is wel aan te raden.

 

4. Presentatie

Het Skype Sollicitatiegesprek is voor jou een kans om jezelf te presenteren. Wie ben je en wat wil je graag over jezelf vertellen. Denk hier van te voren al goed over na en zet het voor jezelf op papier. Mocht je van de zenuwen vergeten wat je wilde vertellen, dan kan je nog even kijken op je spiekbriefje.

Probeer je ook voor te bereiden op vragen als:

  • Over welke kennis en ervaring beschik je die relevant zijn voor deze stage?
  • Wat wil je leren tijdens je stage?
  • Wat zijn je ambities voor de komende jaren (functies, branches, (non)-profit, verder studeren, ondernemen)?
  • Wat zijn jouw sterktes en zwaktes? En welke komen van pas tijdens je stage?
 

5. Motivatie & Enthousiasme

Ervaring en kennis is handig, maar een bedrijf is vooral op zoek naar een stagiair die gemotiveerd is en zich met veel enthousiasme 100% wil inzetten voor het bedrijf. Dus laat dit merken tijdens het gesprek, benoem letterlijk dat je er zin in hebt en niet kan wachten om deze uitdaging aan te gaan!

 

6. Stel vragen

Voor het gesprek noteer je al wat je over jezelf wilt vertellen, maar zet ook op papier wat je zou willen vragen tijdens het gesprek. Want zoals je weet: een sollicitatiegesprek is tweerichtingsverkeer, dus ook jij mag vragen stellen. Zorg dat je pen en papier voor je hebt liggen, zodat je belangrijke informatie op kan schrijven tijdens het gesprek.

Vragen die je zou kunnen stellen:

  • What does a typical day look like for an intern in this position?
  • How was your experience with previous Dutch interns?
  • Do you have any tips to help me adapt to the Malaysian culture?
  • I’ve really enjoyed learning more about this opportunity. What are the next steps in the hiring process?
 

Last but not least: wees jezelf. Natuurlijk kijken de bedrijven naar je profiel, maar ze vinden het nog belangrijker dat je als persoon bij het bedrijf past, dat je enthousiast bent en dat je er zin in hebt! Zoals al gezegd, onze partnerbedrijven zijn vrij informeel, dus het gesprek is waarschijnlijk lekker losjes en gezellig, maar natuurlijk met een serieus doel!

Dus bereid je goed voor en heb vooral een leuk gesprek!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *