Update: Uber is gestopt met werken in Maleisië na de fusie van de Zuidoost-Aziatische activiteiten met Grab.
Maleisië is een van de minst betrouwbare landen wanneer het aankomt op taxi’s. Wij gaan het vandaag niet hebben over de ‘normale’ taxi, maar over de strijd tussen de twee grote vervoersbedrijven: Uber en Grab (voorheen MyTeksi). Uber is gewaardeerd op ongeveer 50 biljoen dollar en is internationaal operationeel. Grab is gewaardeerd op ongeveer 2.5 biljoen dollar en is beschikbaar in meerdere landen in Zuidoost-Azië.
De strijd tussen Uber en Grab
De twee concurrenten houden elkaar goed in de gaten. Als gebruiker van beide apps is dat goed te merken, omdat ze regelmatig elkaars gebruikersmogelijkheden overnemen. Hieronder volgen een aantal voorbeelden:
Cash & Creditcard
Bij Grab kan je vanaf het begin al cash betalen toen zij in 2012 lanceerden in Maleisië. Een op de vier Maleisiërs heeft een creditcard, maar deze was niet nodig om je te registreren bij Grab. Bij Uber kon je voorheen alleen met creditcard betalen, maar kijkend naar hun concurrent hebben ze dit inmiddels verandert en is het ook bij Uber mogelijk om contant te betalen voor je ritten.
Vaste prijs
Als je een particuliere auto boekt via de mobiele applicatie, weet je bij Grab precies wat je betaalt, nog voordat je de auto bestelt. Bij Uber kreeg je voorheen een geschatte prijs. Als gebruiker van beide applicaties, valt het op dat je bij Uber soms goedkoper uitkwam. Maar soms ook duurder dan de geschatte prijs, bijvoorbeeld wanneer je in de file staat of als de driver omrijdt. Het teveel betaalde bedrag kan je wel terugvragen via de website, maar het kost wel enige moeite om de juiste pagina hiervoor te vinden. In oktober 2016 maakte Uber bekend dat ze ook vaste prijzen gingen hanteren. Dit was voorheen succesvol gedaan in Singapore en ze rolden hetzelfde systeem uit in Maleisië. Bij beide platformen weet je nu dus vooraf al wat je betaalt, wat veel gebruikers prettig vinden.
Klantenservice
Voor zover ik weet is er geen mogelijkheid om met de klantenservice van Uber in contact te komen. Grab daarentegen kun je gewoon bellen bij problemen of een bericht sturen via Facebook.
Chat- en belsysteem
De strijd gaat door tussen deze twee grote bedrijven, want Grab introduceerde onlangs een ingebouwd chat- en belsysteem. Hierdoor hoef je als gebruiker niet meer te sms-en of bellen naar de chauffeur. Je maakt gewoon gebruik van je internetbundel, dit scheelt weer wat belminuten. Het is de vraag of Uber hier ook mee komt binnenkort.
Wie zal het langst overleven? Uber heeft zich net teruggetrokken uit Taiwan en Grab heeft moeite om personeel aan te nemen en vast te houden. Beide bedrijven richten zich nu ook op Food Delivery, namelijk met UberEats en GrabFood. Daarnaast richt Grab zich ook op bezorgingen met GrabExpress.
Voordelen?
Voordeel voor gebruikers is dat de concurrenten natuurlijk elkaars klanten willen afpakken. Vooral Grab komt daarom regelmatig met mooie aanbiedingen, zoals kortingen of zelfs gratis ritten op bepaalde dagen.
Bewaren
Bewaren