StageinAzië.nl

Balik Pulau

Balik Pulau oftewel, ‘The other side of the island’ op Penang. Letterlijk dus de andere kant van het eiland. Het voelt een beetje aan als de rustige delen in Langkawi. Balik Pulau is een plek waar zeer weinig Westerse toeristen komen (naar eigen inschatting een handjevol per dag?). Over het algemeen is het toerisme in Maleisië niet te vergelijken met plekken zoals Phuket, Bali of Krabi. Back to Balik Pulau!

Een nog ongerept stukje Maleisië met prachtige landschappen en vrije mooie stranden (Pulau Betong), waar overigens niemand komt. In Balik Pulau vind je voornamelijk kleine Homestays, hotels en hostels zul je hier niet vinden. Hoe kom je hier? Je zou met een bus kunnen gaan, maar dan kun je niet door de prachtige landschappen rijden en mooie plekken bereiken, dus wij raden je aan om een scooter te huren. Er zijn verschillende routes om hierheen te rijden, maar dat vergt wel wat tijd. Je zal rijden door de bergen met mooie uitzichten en prachtige natuur.

Wat kun je hier doen?

Balik Pulau heeft een aantal ‘toeristische’ plekken waar eigenlijk alleen de lokale bevolking op af komt. Zoals bij de ‘Goat Farm’, gerund door een Chinese familie verscholen in een zijweggetje. Entree? Gratis! Je kunt hier geiten voeren, geitenmelk drinken en momenteel is er een restaurantje in aanbouw.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een andere leuke plek is ‘Audi Dream Farm’, geen boerderij met Audi’s maar met dieren. Een recent nieuwe boerderij waar lokale scholen regelmatig een bezoekje aan brengen. De entreeprijs ligt hier op RM15, aan de ‘hoge’ kant voor lokale begrippen (de dierentuin in Taiping Zoo kost RM15). Bij de Audi Dream Farm vind je o.a. verschillende soorten duiven, herten, heel veel cavia’s, konijnen, geiten, vissen en nog meer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ook zijn er verder in het zuiden de ‘Horse Stables’ gerund door een Maleis gezin waar je paarden kan voeren en een ritje kan maken door het platteland van Balik Pulau (entree RM5).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Daarnaast zijn er veel verscholen paden waar je een stukje kunt wandelen of doorheen kunt rijden langs allerlei plantages. Zo kom je allerlei dieren tegen zoals varanen, slangen, apen en zelfs schildpadden!

Hidden Paradise – Pulau Betong

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pulau Betong is ten Zuid-Westen van Penang. Om hier te komen volg je de bordjes Pulau Betong en je komt er dan vanzelf omdat de weg dan ophoudt. Je rijdt dan een stukje door en langs de bergen waar je onderweg meestal wel een kudde koeien tegenkomt. Kijk wel uit als het (hard) regent, door de regen ontstaan er verzakkingen en sommige delen van de wegen zijn dan zeer gevaarlijk. Op het strand zie je hooguit een handjevol mensen, voornamelijk uit Maleisië. Het strand is vrij lang, dus als je een beetje doorloopt, zit je echt helemaal alleen op het strand. Neem wel eten en drinken mee, aangezien je hier niets hebt. Het water kan soms wild zijn, niet voor niets staan ook het aantal doden opgeschreven op een bord voordat je het strand opgaat. Kijk dus eerst even of de zee wild is, dan kun je er gerust in.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ontwikkeling van Balik Pulau

Momenteel worden er veel nieuwe huizen gebouwd, maar veel van deze staan leeg. Ook is men bezig met het bouwen van een aantal apppartementencomplexen, maar het mooie van Balik Pulau is dat er geen hoogbouw gebouwd mag worden. De mooie uitzichten wilt men graag houden zodat men optimaal kan genieten van het landschap. Scholen maken regelmatig trips naar deze plek om de verschillende farms te bezoeken zodat de kinderen educatief worden bijgeschoold. Je vindt hier geen shopping malls zoals in Georgetown, maar mooie rijstvelden en plantages. Een zeer groot contrast dus ten opzichte van de andere kant.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Huren in Balik Pulau

Mocht je hier een huis willen huren, dan kost je dat zo’n 370 euro per maand voor een gemeubileerd huis met 2 verdiepingen, een tuin, 2 badkamers en 4 slaapkamers. Niet slecht toch?

Laatste tip: zorg ervoor dat je een volle tank hebt!

Bekijk hier hotels in Penang!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_0380
IMG_1102

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *