StageinAzië.nl

Twente Universiteit

Kimberly van Universiteit Twente: Als Nederlander kun je er rijk leven!

Hallo! Mijn naam is Kimberly en ik ben op dit moment bezig met een double master degree aan de Universiteit Twente. Ik wilde voor dat ik ging afstuderen nog heel graag stage lopen in een hele andere cultuur. Ik kwam hierdoor al snel uit op Azië en er werd me door Stage in Azië een super leuke en leerzame stage bij een bedrijf in Kuala Lumpur aangeboden, dus mijn keuze was snel gemaakt. Met hulp van Timothy heb ik snel een plan gemaakt zodat ik bij aankomst in Kuala Lumpur meteen terecht kon in mijn appartementje in Mutiara Residency (echt een aanrader!) en op maandag kon beginnen bij mijn stagebedrijf.

Eten is het grootste verschil met Nederland

Grote verschillen tussen Maleisië en Nederland zijn voor mij het lekkere weer, de mensen en het heerlijke eten. Relaties zijn hier bijvoorbeeld heel erg belangrijk. De mensen willen altijd een goede band houden en proberen alles te overleggen waardoor een vergadering soms wel vier uur duurt. Ze hebben mij dan ook direct opgenomen in het team en heb ik me altijd één van hen gevoeld. Het allergrootste verschil met Nederland is toch wel het eten, dat neemt in Maleisië namelijk een hele centrale plek in. Elke dag trakteert er wel iemand op taart, de laatste dag van een training vieren ze met een buffet en elke dag nemen we ‘s middags een uitgebreide pauze (meer dan een uur!) om met alle collega’s gezellig ergens te lunchen en als ze terug komen beginnen ze aan het gratis fruit en groente dat in de keukens ligt. Ze eten eigenlijk gewoon de hele dag door en noemen het zelf gewoon één lange maaltijd.

Elke vrijdag een 'Team Theme'

Het was in het begin wel echt even wennen met al die nieuwe indrukken. Vergaderingen zijn bijvoorbeeld vaak onverwachts en afspraken zijn nooit op een precieze tijd. De trein hoort bijvoorbeeld om 8:24 uur te rijden, maar hij is nog nooit op tijd geweest hij was altijd of tien minuten te vroeg of een kwartier te laat. Iedereen is er aan gewend, dus niemand neemt het mij dan ook kwalijk als ik een keer een paar minuten ‘te laat’ binnen kom. Nu ik eenmaal gewend ben aan de nieuwe cultuur heb ik het super goed naar mijn zin en dat komt mede door mijn leuke collega’s! Ze zijn heel enthousiast en betrokken me gelijk bij alles. Zo hebben we hebben elke vrijdag een ‘team-theme’ waar we met iedereen uit mijn team in dezelfde kleding naar kantoor komen. Zo moesten we de afgelopen weken in een blokjes, bloemetjes of rood T-shirt verschijnen en deze week is het thema: Game of Thrones!’

Rijk Leven in Maleisië

Verder is Maleisië eigenlijk een heel goedkoop land. Als Nederlander kun je er rijk leven, mits je niet wordt afgezet. Je kunt elke dag luxe uit eten waar je dan bijna niets voor betaalt, en als je naar de bioscoop gaat ben je nog niet eens een kwart kwijt van wat je in Nederland betaalt. Kuala Lumpur ligt ook erg centraal. Zo konden vrienden uit Jakarta, Sydney en Hong Kong daardoor makkelijk langskomen. Er zijn ook veel leuke dagtripjes te doen. Laatst zijn we bijvoorbeeld de hele dag rondgereden in een privéauto voor een prikkie richting een Elephant Sanctuary en ben ik laatst voor tien euro een weekendje naar Singapore gevlogen. Er is super veel mogelijk en er zijn altijd wel mensen die met je mee willen!

Mijn allergrootste advies zou zijn; pas je aan aan het land. Het heeft geen zin om te haasten of je druk te maken, want dat doen zij ook niet. Geniet van alles en leer van de mensen die je tegenkomt. Ik heb een heerlijke tijd in Kuala Lumpur en zou het dan ook echt iedereen aanraden.

Universiteit Twente

Ook stage lopen in Maleisië?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *