StageinAzië.nl

Loes Avans

Loes over haar stage in Kuala Lumpur

Ik ben Loes, 20 jaar en ik studeer International Business & Languages aan Avans Hogeschool in Den Bosch. Voordat ik naar Maleisië vertrok dacht ik al dat ik verliefd zou worden op het land, het eten en de mensen. Dit is zeker waar!! Ik vind Maleisië en Kuala Lumpur helemaal geweldig en ik heb me hier nog geen moment verveeld. De stad is zo levendig en er is altijd wel iets te doen. De mensen zijn super vriendelijk en erg geïnteresseerd in westerlingen, waardoor je veel aandacht krijgt. Helaas ook van schreeuwende mannen, maar dit went vanzelf. Ik kan echt iedereen aanraden om naar Maleisië te gaan, want het is echt een fantastisch land!

Ik loop stage bij een E-learning bedrijf in Kuala Lumpur, het bedrijf en de collega’s zijn echt enorm leuk! Het bedrijf focust zich op het onderwijs en ik ben veel bezig met verbeteringen voor het hele land. Dit is erg leuk en het geeft ook echt het gevoel dat je iets goed doet voor heel Maleisië en niet alleen voor je stagebedrijf. Mijn collega’s zijn allemaal heel aardig. Ze doen heel erg hun best om je als stagiair bij het team te betrekken en we gaan vaak met zijn alle lunchen. Ook doen we af en toe wat leuke dingen tijdens werktijd of buiten werktijd om. Iedereen is heel open en vriendelijk en ze willen graag helpen met je opdrachten of als je ergens niet uitkomt.

Het grootste cultuurverschil in vergelijking met Nederland is het eten. Alles, maar dan ook alles in Maleisië draait om eten. Kijk dan ook niet verbaasd op als de eerste vragen van een local zijn: “What do you think of the food?” en “Can you handle all the spicy?”. De hele dag door wordt er gegeten. Vaak begint dit ’s ochtends met Nasi Lemak, ’s middags weer een bord rijst, rond 4 uur wat typische Maleisische zoetigheden en als diner weer een warme maaltijd. Al het eten is super lekker en wordt op veel verschillende manieren klaargemaakt, waardoor het nooit verveelt. Op elke hoek van de straat zijn eettentjes te vinden, dus er is ook genoeg keus.

Ook zijn de mensen hier heel relaxt. Om half 10 binnen komen als je om 9 uur moet beginnen, wordt niet als te laat gezien. Dit is natuurlijk heel fijn, maar ook wel verleidelijk. Daarnaast zijn de mensen heel vriendelijk en vaak maken ze in de trein of op straat gewoon een praatje met je, omdat ze zien dat je een westerling bent. Een andere gewoonte waar ik maar niet aan kan wennen is het links staan op roltrappen en aan de linkerkant van de stoep lopen als er een tegenligger aankomt.

In de weekenden probeer ik leuke tripjes of uitstapjes te doen. Zo ben ik al naar de Perhantian islands, Tioman Islands, het olifantenopvangcentrum Kuala Gandah, Batu Caves en een watervalpark geweest. En volgende week staat Pangkor Island op de planning. Als we geen uitstapjes doen, is het weekend vooral rustig en chill. Drankjes doen op Changkat met medestudenten, naar een Skybar en overdag de stad in en lekker eten.

Mijn advies voor toekomstige stagiaires in Maleisië: Pas op dat je niet verliefd wordt op het land en geniet er enorm van! De tijd vliegt namelijk voorbij en voordat je het weet is het weer voorbij (helaas).

Maleisië

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *