StageinAzië.nl

Mariam

Mariam over haar stage in Kuala Lumpur

Op dit moment zit ik in het vierde jaar van mijn studie; International Business & Management aan de HvA. Mijn stageplek is gevestigd in Kuala Lumpur, Maleisië. Het bedrijf houdt zich bezig met het organiseren van verschillende conferenties op het gebied van kunst. Deze conferenties zorgen ervoor dat er meer aandacht wordt besteed aan de kunst en cultuur van Maleisië. Aangezien de overheid het belangrijk vindt om mensen meer bewust te maken van deze onderwerpen, sponsoren zij het bedrijf.

In het begin wist ik niet wat ik moest verwachten van Maleisië, iedereen was me aan het waarschuwen dat ik in een totaal andere wereld terecht zou komen, maar dat vond ik helemaal niet erg. Eenmaal hier aangekomen moest ik wel even wennen aan het feit dat het niet zo schoon is als in Nederland (neem altijd wc papier mee als je naar buiten gaat). Maar ik ben snel verliefd geworden op dit prachtige land. Naast het feit dat het eten hier overheerlijk is, zijn het de mensen op wie ik verliefd ben geworden. Ik kan niet zo goed beschrijven wat het is, maar ik voelde me heel snel thuis hier. Misschien komt het omdat ik zelf uit Georgië kom en de cultuur en manier van leven me heel erg doet denken aan toen ik nog een kind was. Kinderen spelen hier nog buiten met alles wat ze te pakken krijgen in plaats van vastgeklemd zitten aan Ipads en Iphones. Dat is denk ik het mooiste om te zien hier. Ze genieten van hun leven, zonder te haasten en zonder zich druk te maken om geld of dingen die minder belangrijk zijn. Dat is denk ik ook het grootste cultuurverschil met Nederland. Mensen in Nederland zijn heel direct, afstandelijk, altijd gehaast en altijd bezig met geld maken. Hier zijn de mensen juist niet direct en ze zouden je nooit beledigen of kritiek geven waar anderen bij zijn. Ze zijn gul, warm en proberen je altijd te helpen. Geld is het laatste waar ze aan denken, zolang ze eten en drinken hebben zijn ze al meer dan tevreden. Onlangs had ik een man gesproken op Perhentian die me vertelde dat hij een inkomen had van 200,- euro en een gezin met zes kinderen. Hij was dolgelukkig en vertelde dat hij niets tekort kwam in zijn leven.

Doordeweeks moet ik vijf dagen stage lopen, mijn huisgenoot Saloua en ik wonen in Sentul. Dat is ongeveer 10 minuten van mijn stage in Mont Kiara. Aangezien het openbaar vervoer hier nog niet zo goed is geregeld, word ik dagelijks opgehaald en gebracht met de Uber. Schrik niet, hiervoor betaal ik dagelijks maar 4,- euro en dan heb je ook een professionele chauffeur.

Op stage verricht ik marketingwerkzaamheden, mijn collega’s zijn heel fijn om mee te werken en ik voelde me gelijk thuis hier. Het is niet een bedrijf waar alles streng wordt gecontroleerd, zolang je het werk op tijd inlevert kan je doen wat je wilt en hoe je het wilt. Tijdens de lunchtijd gaan we met z’n allen naar verschillende plekjes. Voor mijn aankomst had iedereen een eigen dag, waarbij ze een restaurant gingen kiezen. Sinds ik er ben nemen ze mij steeds mee naar verschillende plekken, zodat ik van alles wat meekrijg. Daarbij vertellen ze me dan ook leuke verhaaltjes over het land en over hun tradities.

In de weekenden reizen we zo veel mogelijk. Het is ontzettend goedkoop hier dus wij maken er volop gebruik van. We zijn hier pas een maand en we hebben al heel wat gezien; Langkawi, Pangkor, Perhentian, Batu caves en FRIM park. Komende weekenden staan Cameron Highlands, Borneo en Thailand op de planning. Na onze stage gaan we nog 1 maand rondreizen in Azië. We zijn eigenlijk bijna nooit thuis, wat best wel zonde is. We wonen in een prachtig appartement op 19 hoog met prachtig uitzicht over de stad waar we maar 500,- euro voor betalen.

In het kort, hierheen komen was de beste beslissing die ik heb genomen in mijn leven tot nu toe. Over vijf maanden gaan we al terug naar huis en ik zie er nu al tegenop.

Stage
Perhentian
Batu Caves Kuala Lumpur

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *