StageinAzië.nl

Maarten: “relaxed, vriendelijk en verrassend modern!”

Maarten studeert International Business & Management Studies aan Avans Hogeschool in Breda. Hij doet een marketingstage bij een populaire Fashion e-commerce in Kuala Lumpur en vertelt over zijn ervaringen.

Maleisië: Vanwege mijn Major Asian Business Studies moest ik sowieso naar Azië voor mijn stage en Maleisië leek me een ‘makkelijk’ land op het gebied van culturen en taal. Ik las op internet dat de bevolking bestond uit drie grote groepen: Maleisiërs, Chinesen en Indiërs, dus gelijk een goede kans om veel culturen te proeven. Daarnaast is de FDI in Maleisië heel erg hoog en zijn het veelal groeiende cijfers, het leek mij interessant om 6 maanden in een land door te brengen dat sterk in ontwikkeling is en zo wat meer wereldkennis te vergaren. Voordat ik naar Maleisië ging, had ik weinig verwachtingen; niet laag, maar ook niet hoog. Ik vond het prima om maar gewoon af te wachten wat het zou worden en het is allemaal goed gekomen. Mijn eerste ervaringen zijn een relaxte werkomgeving, vriendelijke mensen en verrassend moderne faciliteiten. 

Stage: De eerste dagen op mijn stage gingen goed, er werd mij veel uitgelegd, maar ik mocht ook zelf heel veel uitzoeken. Dit is natuurlijk alleen maar goed, want daar leer je meer van. De eerste week is altijd een beetje lastig natuurlijk: aan de andere kant van de wereld, veel nieuwe mensen, een ander klimaat en mijn bedrijf voelde echt als een kleine familie. Maar gelukkig begon ik me al snel thuis te voelen en klikte het ook met mijn collega’s. Tijdens de lunchpauze ga ik eten met collega’s of met een aantal vrienden die ik hier heb leren kennen en die ook in de buurt stage lopen. Mijn bedrijf zit in de buurt van een winkelcentrum, dus er is genoeg te kiezen qua eten. De Nederlandse school- en bedrijfskantines kunnen hier in ieder geval niet aan tippen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cultuurverschillen: Mensen zijn hier veel relaxter en meer relatiegericht in vergelijking met Nederlanders, ze kijken ook meer naar jou als mens en minder naar je kwaliteiten. Het is af en toe wel vervelend dat ze niet willen toegeven dat ze iets niet weten, dit noemen ze dan “loss of face”. Hier zal je aan moeten wennen en moet je maar gewoon in het rijtje ‘cultural differences’ plaatsen. Je kan ook moeilijk verwachten dat mensen hetzelfde zijn aan de ander kant van de wereld. Het is leuk om te zien dat heel veel dingen ook anders kunnen dan je gewend bent, wat toch wel leerzaam is.

Eten: Ik woon in de buurt Brickfields (Little India), dus de eerste weken at ik vooral Indische gerechten, maar daar ben ik nu wel een beetje op uit gekeken. Een favoriete keuken heb ik niet, maar een goeie Nasi Lemak Ayam gaat er natuurlijk altijd in. De Beef Rendang is toch wel mijn favoriet, hoewel hij soms te pikant is voor mijn smaak. 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *