StageinAzië.nl

Hogeschool Utrecht

Jelmer (Hogeschool Utrecht): “Ik ben in een paradijs beland!”

Jelmer studeert International Business aan Hogeschool Utrecht en is nu 3 maanden in Kuala Lumpur voor zijn marketingstage bij een onderwijsorganisatie.

Cultuur

Een stage in Kuala Lumpur is niet alleen een mooie werkervaring, het is ook en vooral een levenservaring. Voor een tijdje iets anders dan het leven in Nederland, waar we zo aan gewend zijn. Ik had mijzelf vrijwel niet ingelezen over de cultuur in Maleisië, als een kind dat nog moet leren zwemmen vloog ik Maleisië in, maar vol goede moed dat het een mooie tijd zou gaan worden! Ik had een paar dagen in speling genomen om de stad wat te leren kennen en de jetlag te verwerken. Het wennen aan de cultuur hier was niet zo moeilijk. Kuala Lumpur zelf is redelijk modern en iedereen spreekt wel een aardig mondje Engels.

Op mijn eerste werkdag werd ik met open armen ontvangen, een hoop jonge collega’s die maar wat graag wilden vertellen over Kuala Lumpur. Ik moest wel, en nog steeds wel eigenlijk, wennen aan hoeveel ze over eten praten hier. Bij mijn eerste lunch op het werk bracht ik het weer op, dat het wel lekker zonnig was, maar dat onderwerp werd gelijk veranderd naar welk eten ik al had geprobeerd en wat ik nog allemaal moest proberen. Ik verdenk de mensen ervan dat ze op zondag een lijstje maken met wat ze elke dag gaan eten.

Nu een maandje verder kan ik al aardig meepraten over het eten. Ik ben bang dat ik het eten wel erg ga missen als mijn tijd hier er weer opzit, de Roti Boom met Curry saus heeft wel een speciaal plekje in mijn hart veroverd. Al met al beleef ik hier de ene prachtige ervaring na de andere, een stage in Nederland zou dit niet hebben kunnen overtreffen.

Hogeschool Utrecht

Stage

Op mijn stage werk ik binnen het Digital Marketing Department, gedurende de eerste week waren mijn taken vooral heel simpel zoals data checken, maar dit gaf mij wel rustig de tijd om precies door te krijgen wat het bedrijf precies doet en welke taak iedereen heeft. Ook leerde ik hiermee de basis van een hoop tools die het bedrijf gebruikt, zoals Google Analytics, Facebook Powereditor en Google Adwords. Vervolgens mocht ik wat lastigere taken uitvoeren en Facebook- en Googlecampagnes opzetten, dit werk gaf al iets meer voldoening omdat er wat verantwoordelijkheid bij kwam kijken. Als ik een matige campagne zou opstarten zouden er immers minder mensen klikken.

Vorige week kwamen de CEO en CTO naar mij toe (klinkt heel speciaal, maar in een bedrijf met 30 werknemers is dat niet zo bijzonder), ze hadden een project waarvan ze dachten dat het wel interessant voor mij zou zijn. Het project gaat over Search Engine Optimalization (SEO), er zijn een aantal keywords waar mensen vaak op googlen en waarbij ons bedrijf niet op de eerste pagina staat. Nu is het mijn taak op uit te zoeken hoe wij de eerste pagina kunnen bereiken, tot nu toe is het erg interessant en leerzaam. Bovendien heb ik nu echt het idee dat ik het bedrijf help om te groeien op deze manier, en dus mijn steentje bijdraag aan het succes.

Ervaringen

Omgeving

Het kantoor van mijn stagebedrijf zit in Mid Valley, een prima locatie om te werken. Er zitten een hoop kantoren hier en op nog geen honderd meter afstand is een gigantisch winkelcentrum. Vaak ga ik met collega’s daar wat rondlopen na het lunchen. Over lunchen in Mid Valley gesproken, de opties zijn hier oneindig. Vaak gaan we naar een food court waar alle andere werknemers in Mid Valley ook eten, daar kan je voor omgerekend 1 euro een prima bakje noodles of rijst halen. Af en toe gaan we in het winkelcentrum eten, waar nog 2 andere modernere food courts zitten. Ik probeer zoveel mogelijk nieuwe gerechten te eten en niet elke keer hetzelfde te halen. Het enige nadeel is dat er niet zoveel groente bijzit. Als ik vraag om extra groente bij mijn fried rice krijg ik een plakje komkommer erbij.

De sfeer binnen het bedrijf is prima, een hoop jonge mensen waar ik goed mee op kan schieten. Het zijn alleen niet echt collega’s die na het werk nog veel met elkaar omgaan of iets met elkaar gaan drinken. Mijn huisgenoten doen vaak nog een biertje met collega’s of gaan zelfs paintballen, dus dat mis ik wel.

Verwachtingen

Eigenlijk had ik niet echt verwachtingen, behalve dat het vast een mooie tijd zou gaan worden. En dat is het zeker, ik ben in een paradijs beland en ben alleen maar aan het genieten hier. Het werk is prima en de dagen vliegen voorbij. Met Air Asia kan je gemakkelijk en goedkoop een weekendje weg naar een van de prachtige stranden die Maleisië of een van de omringende landen te bieden heeft. Ik probeer om het weekend weer ergens naar toe te gaan. Grappig genoeg zit ik op het moment van typen ook op het vliegveld. Vrijdagavond na het werk gelijk doorgegaan naar het vliegveld, om te vliegen naar Langkawi. Dit weekend maximaal genoten in dit paradijs, prachtige stranden gezien, genoten van heerlijke cocktails en goedkoop bier. Helaas is het weekend alweer voorbij en moet ik weer terugvliegen, om morgen aan het werk te gaan.

Boarding gaat beginnen, ik vlieg weer terug naar Kuala Lumpur, selamat tinggal!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *