StageinAzië.nl

startup

Stage lopen bij een Startup

Veel studenten dromen van een stage bij een multinational, een bedrijf met een grote naam, het liefst wereldwijd bekend. Maar wat dacht je van een stage bij een startup?!

Kuala Lumpur heeft een super bruisende startup scene. Veel mensen kiezen ervoor om een bedrijf te beginnen in Maleisië en dankzij de support van de overheid is het ook voor buitenlandse tech bedrijven mogelijk om zich te vestigen in Maleisië. Investeringen in startende bedrijven zijn bijna verdubbeld ten opzichte van 10 jaar geleden.

Maar hoe is het om stage te lopen in een startup? Wat zijn de voordelen ten opzichte van een stage bij een multinational?

Draag bij aan de ontwikkeling van processen en procedures

Als je stage loopt bij een multinational maak je kennis met bestaande procedures en processen die soepel verlopen. Er is structuur in het bedrijf en het is voor elke stagiaire al snel duidelijk wat zijn of haar taken zijn. Maar juist het ontwikkelen van procedures en processen maakt het werken in een startup zo uitdagend en leerzaam. Wat werkt wel, wat werkt niet en hoe kan het verbeterd worden? Als stagiair word je direct betrokken in deze ontwikkeling.

Startup

Werk samen met de founders en directors

Nadeel van een multinational is dat je niet snel opvalt in de enorme organisatie. Je werkt met je eigen team, maar de mensen van andere afdelingen en locaties leer je niet zo snel kennen tijdens een stage. Startups hebben vaak een klein team, dat betekent dat je iedereen in het bedrijf gaat leren kennen, ook de founders en directors. Je zal zelfs veel met hen gaan samenwerken en jouw inzet en motivatie zal dan ook zeker opgemerkt worden. Deze contacten kunnen ook na je stage nog veel voor je betekenen.

Spring in het diepe en krijg veel verantwoordelijkheid

Iedereen moet nuttig zijn in een startup, ook stagiaires. Jouw werk heeft namelijk direct invloed op het succes van het bedrijf. Er is geen tijd voor lange inwerkperiodes, je wordt meteen in het diepe gegooid. Blogs schrijven voor op de website, Social Media accounts beheren, vragen van klanten beantwoorden? Dat kan best eng zijn als je nog helemaal geen werkervaring hebt. Maar hierdoor stap je ver uit je comfort zone en groei je enorm op professioneel gebied. Het verwerken van deze angsten en het leren om verantwoordelijkheid te nemen zal je vertrouwen geven om te weten dat je nieuwe projecten kan aannemen en hiervoor verantwoordelijk durft te zijn.

Leer alle aspecten van een bedrijf kennen

Ben je bij een multinational gebonden aan je eigen afdeling? Bij een startup is het bijna onmogelijk om niet van alle afdelingen wat mee te krijgen. Veel startups hebben niet eens verschillende afdelingen, maar hebben 1 business team dat volledig met elkaar samenwerkt. Misschien is je stage gericht op marketing, toch zal je ook veel in contact zijn met de managers van Sales, Accounts, Projects en Business Development en ook van hen leren.

Genoeg redenen dus om te kiezen voor een stage bij een startup! Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Startup of multinational?

Neem hier een kijkje bij onze partnerbedrijven in Kuala Lumpur.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *