StageinAzië.nl

Hogeschool Arnhem Nijmegen

Ton, Stijn en Saloua in Kuala Lumpur

Ton en Stijn (Hogeschool Arnhem/Nijmegen) en Saloua (HES Amsterdam) lopen sinds deze maand stage bij een internationaal adviesbureau in Kuala Lumpur. Wij vroegen hen naar hun eerste ervaringen in Maleisië.

Wat was het beeld dat je had van Kuala Lumpur en komt dat overeen met jullie eerste indrukken?
Stijn: Het beeld wat ik van Maleisië had, vooral van Kuala Lumpur, komt niet echt overeen met hoe het is.  Natuurlijk had ik van tevoren opgezocht wat ik enigszins kon verwachten, maar Kuala Lumpur heeft deze verwachtingen zeker overtroffen! Ik verwachtte in een grote stad te komen die in ontwikkeling was, maar dat Kuala Lumpur al zo ‘Westers’ is, had ik zeker niet verwacht. Overal waar je kijkt zijn er gigantische wolkenkrabbers  te zien, de een nog mooier en nieuwer dan de andere. En als er ergens nog  geen wolkenkrabber staat, zijn ze bezig met het bouwen ervan. Daarnaast had ik niet verwacht dat (bijna) iedereen erg goed Engels spreekt. Zelfs een doorsnee taxichauffeur kan je hele verhalen vertellen over de ins en outs van KL! Iedereen is erg vriendelijk en behulpzaam en het leven is erg goedkoop, dus er valt niks te klagen… Oja toch wel, de alcohol is te duur!

Hoe wonen jullie in Kuala Lumpur?
Saloua: Mijn huisgenoot Mariam en ik wonen in een heel mooi appartementencomplex op de 19e verdieping. We kunnen met veel trots zeggen dat we een prachtig uitzicht hebben, we noemen het dan ook wel het ‘Suits’ uitzicht (van de serie). Wij zijn de eersten die in het appartement wonen, aangezien het gebouw vrij nieuw is. Het appartement is erg mooi, classy en strak ingericht. Het is hier in Maleisië ook heel normaal om meerdere badkamers in een huis te hebben wat voor ons echt iets aparts was. We zijn er nou wel aan gewend dat dit de normaalste zaak van de wereld is hier. We hadden zeker niet verwacht dat we in zo een mooi huis zouden wonen voor zo een lage prijs (vergeleken met Nederland). Ik zie er in ieder geval erg tegen op om over vier maanden weer naar ‘huis’ te gaan. De faciliteiten die ze in ons appartementencomplex aanbieden zijn een sportschool, zwembad, sky lounge en een poolkamer. Het zou me niet verbazen als ze nog meer faciliteiten aanbieden waarvan ik niet weet. Jammer is dat ik hier niet zoveel gebruik van maak aangezien ik erg druk ben met stage en reizen. Maar als je een dagje even wilt relaxen (zonder te reizen) dan is het toch erg fijn dat dit in je appartementencomplex kan.

Hebben jullie al toeristische uitstapjes gedaan?
Stijn & Ton: Tot op heden zijn we nog niet echt verder gekomen dan Kuala Lumpur, maar we hebben al een aantal uitstapjes op de planning staan, zoals Penang en Langkawi. In KL zijn er ook een aantal dingen te bekijken, zoals het KLCC (het Kuala Lumpur City Centre) en de Batu Caves! Vooral de Batu Caves waren erg leuk, maar het is oppassen voor de wilde apen die alles wat je in je handen hebt proberen af te pakken. Ook zijn we door een priester uitgenodigd om een hindoeïstische mis bij te wonen. Het was erg leuk en interessant en ook hier was iedereen weer erg vriendelijk en gastvrij. Daarnaast hebben we China Town bezocht en zijn we door  veel (te veel) shoppingmalls gelopen (in elke straat in het centrum van Kuala Lumpur wel een aantal zeer grote, nieuwe en luxe shopping malls te vinden, dus daar ontkom je, zelfs als man, niet aan). In KL bevindt zich ook een IKEA, maar dat was zo gigantisch druk dat we daar zo snel mogelijk weer weg wilde.

Ook niet onbelangrijk, het uitgaansleven is prima hier. Er is een uitgaansstraat (Changkat), waar veel cafés en restaurants te vinden zijn. Daarnaast zijn er een aantal grote cafés door de stad heen en hebben we ook al een erg grote en luxe club bezocht. In Zouk, zoals deze club heet, is de drank nog duurder dan in de andere cafés. Hier wordt het ook als normaal beschouwd dat je in plaats van een glas bier, een fles jenever of wodka haalt. Daarom was de dag nadat we bij Zouk geweest waren, tot op heden ook de enige wat minder leuke dag in Maleisië…

Welke trips staan er nog op de planning?
Saloua: Morgen gaan Mariam en ik voor vijf dagen met wat vrienden naar de Perhentian Islands. Het weekend erop gaan we naar Mabul (Sabah, Borneo) en eind oktober zijn we van plan om naar Krabi in Thailand te gaan. Ook zijn we afgelopen weekenden naar Langkawi en Pangkor geweest. We zitten dus zeker niet stil en proberen elk weekend ergens heen te gaan.

Ton, Stijn en Saloua
Batu Caves
Ikea Kuala Lumpur

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *