StageinAzië.nl

huren

Huren in Maleisië

Huren in Maleisië. Wat kost dat en hoe werkt dat?

Net als in de rest van de wereld is ook in Kuala Lumpur een groot aantal woningen beschikbaar op Airbnb. In principe voor de toerist, maar veel verhuurders hebben ook interesse om hun woning voor langere termijn te verhuren aan studenten of expats die een tijdje in Kuala Lumpur zullen verblijven. Er zijn namelijk zoveel woningen beschikbaar, dat sommige verhuurders maar weinig boekingen krijgen gedurende het jaar. Een huurder voor een langere termijn is dan ook zeer welkom.

Hoe pak je dit aan? Kijk rond op Airbnb, pak de juiste locaties ten opzichte van je stagebedrijf en zie je een mooie woning, leg dan contact met de verhuurder. Dat kan gewoon via de chat van Airbnb. Leg aan hem/haar uit dat je meerdere maanden wil blijven en vraag wat de mogelijkheden zijn. Heeft hij interesse? Kan de huur per maand betaald worden, eventueel contant? Of moet de hele periode op voorhand vastgelegd worden via Airbnb? Wees ook niet bang om te onderhandelen over de prijs. De prijzen die vermeld worden, zijn meestal gebaseerd op korte verblijven. Vaak is het wel mogelijk om een betere prijs af te spreken.

Het grote voordeel van Airbnb is dat écht alles inbegrepen is, dus ook Internet en G/W/L. Dat is bij het huren via een agent (zie hieronder) vaak niet het geval. Plus, de woningen zijn meestal ingericht voor toeristen en dus gezellig aangekleed. Geen absolute must, maar toch een leuke bijkomstigheid wat ons betreft.

Via een Agent

De stap nemen om Nederland achter je te laten, naar Maleisië te gaan en daar ‘gewoon’ iets te gaan huren. Het is makkelijk, simpel en er is genoeg keus, je moet alleen gewoon daadwerkelijk gaan! Via o.a. de websites Iproperty, Mudah en Ibilik kun je beschikbare appartementen, huizen, winkels en kantoren vinden om te huren. Je kan kiezen tussen; Fully furnished, partially furnished of unfurnished. Je hebt dan vaak contact met ‘agents’ welke voor de huiseigenaren werken. In Kuala Lumpur betaalt de eigenaar de agent, waardoor je geen kosten aan de agent hoeft te betalen. Op Penang, is het precies andersom, de huurder betaalt de agent. Meestal is dit een eenmalig bedrag tussen de RM300 en RM800. Update: vraag de details altijd op bij de agent, want er kan inmiddels wel het een en ander veranderd zijn. 🙂

Appartementen bekijken samen met de agent kost niks en dus kun je woningen bezoeken hoevaak je wilt, totdat je een geschikte accommodatie hebt gevonden. Pas wanneer je besloten hebt om de accommodatie te nemen en het contract tekent, ben je de agent het ‘agent fee’ verschuldigd. De borg is het laatste jaren verdubbeld. Momenteel betaal je voor de borg 2 tot 2,5 x de maandelijkse huur. Dit krijg je uiteraard terug.

huren

Faciliteiten

De meeste accommodaties zijn voorzien van een zwembad, fitness, beveiliging, parkeerplaats, kinderspeeltuin,  kleine supermarkt, tennisbaan, basketbalveld en schoonmaak. Het hangt natuurlijk van het appartement af of je al deze faciliteiten hebt. Vaak hebben de meeste appartementen wel de eerste helft van het rijtje. Wij raden ook aan om ter plaatse appartementen te bekijken, zodat je met eigen ogen de staat van het appartement kunt bekijken.

Prijzen

De prijs is natuurlijk afhankelijk van locatie, stad, aantal kamers en of het fully furnished is of niet. Een fully furnished studio in Kuala Lumpur kost je zo’n RM2000 per maand. Dan heb je een vrij grote studio met een zwembad, fitness en overige faciliteiten. Op Penang heb je voor RM2000 per maand een 4-kamer appartement met 2 badkamers en 2 toiletten. Je kan zelfs voor RM1500/1600 een ‘wat minder luxe’ appartement nemen, maar nog steeds in zeer goede staat. Een luxe kamer in Kuala Lumpur met alles erop en eraan is beschikbaar vanaf ongeveer RM1200 per maand, ook dan kan je uiteraard gebruik maken van de luxe faciliteiten van het complex.

Er is veel woonruimte beschikbaar in Maleisië. Er worden vele nieuwe appartementen en huizen gebouwd. De laatste jaren zijn er enorm veel nieuwe woonruimtes bijgekomen. Men laat het ‘oude’ en traditionele achter zich en het land is in opmars wat betreft bouwprojecten door het hele land. Dat is de ontwikkeling van Maleisië; nieuwe, moderne en gestylde woningen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *